ŠUMSKI SLOŽENAC (Predjelo)

Specijalitet Podravske kuhinje

Sastojci:

500 g vrganja
400 g Dukat Zagrebačkog svježeg sira
1 luk
2 jaja
peršin
suho bijelo vino
30 g maslaca

Upute za pripremanje:

Vrganje nemojte prati, već im sastružite prljavštinu i očistite ih. Tada ih narežite na sitne komadiće ili kockice.
Luk narežite na vrlo tanke listiće i popirjajte na 3-4 žlice ulja, dodajte vrganje i stavite na jaku vatru.
Nakon 3 minute, podlijte s pola čaše vina te kada alkohol ishlapi, isključite štednjak i pustite da se prohladi.
Primiješajte vrganje svježem siru, dodajte jaja, usitnjenu vezicu peršina i prstohvat soli i papra, pa smjesu dobro izradite pjenjačom ili mikserom.
Smjesu izlijte u maslacem namaštenu posudu visokih rubova, pa kuhajte otprilike pola sata na pari na 180 °C. Složenac poslužite topao, prethodno ga ukrasivši po želji.