TORTICE S VRHNJEM (Prilog)

Specijalitet Portugalske kuhinje

Sastojci:

250 g brašna
210 g maslaca
nadjev:
2,5 dl vrhnja
4 žumanjka
15 g brašna
ribana korica limuna

Upute za pripremanje:

Za izradu ovih tortica potrebni su mali kalupići (promjer 8-10 cm, visine 1 cm).
U posudu stavite brašno i polako dodavajte mlaku vodu, te lagano miješajte mikserom, dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ostavite da odstoji sat vremena.
U međuvremenu narežite maslac na tri jednaka dijela. Kada tijesto odstoji, razvaljajte ga na tanko, pa na njega položite maslac i ponovno ga promijesite. Postupak ponovite još dva puta. Oblikujte loptu i ostavite da odstoji još pola sata.
Pripremite kremu od svih sastojaka, miješajući na laganoj vatri dok na zavri.
Izvaljajte tijesto na tanko i izrežite ga u obliku kalupa.
Tijesto odložite u kalupe i napunite kremom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 220 ºC. Pečene tortice posipajte šećerom u prahu.