BRUDIT OD JADRANSKIH LIGNJI S JAČMIKOM I FAŽOLOM (Glavno jelo)

Specijalitet Primorske kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
600 g jadranskih lignji
150 g kuhanog fažola
100 g kuhanog jačmika
2 glavice crvenog luk
2 češnjaka
100 g sjeckane rajčice
1 žlica pirea od rajčic
1 dl bijelog vina
1 dl prošeka
0,5 dl ribljeg temeljca
sol
papar
peršin
1 dl maslinovog ulja
1 žlica meda od kadulje
1 žlica domaćeg octa
150 g palente

Upute za pripremanje:

Lignje očistimo i narežemo na kockice. Pirjamo ih na kapuli i maslinovom ulju. Dodamo češnjak, sjeckanu rajčicu i pire od rajčice, podlijemo temeljcem, začinimo, kuhamo par minuta te dodamo fažol, jačmik, vino, prošek, začine i pred kraj žlicu meda. Palentu skuhamo u ribljem temeljcu na rijetko, izlijemo je na tanjur i na njoj poslužimo brudet. Lagano pospemo sjeckanim peršinom.