RAPSKA TORTA (Desert)

Specijalitet Primorske kuhinje

Sastojci:

za 6 osoba:
50 dag badema
50 dag šeæera
5 jaja,
0,5 dl rakije
1 dl maraskina
4 vanilin šećera
korica limuna
10 dag maslaca ili margarina
50 dag brašna
2 žumanjka za tijesto

Upute za pripremanje:

Brašno, maslac, 2 vanilin šeæera, koricu limuna, 2 žumanjka, rakiju i malo mlake vode umijesimo u mekano tijesto koje razvuèemo kao za rezance.
Nadjev: Blanširamo bademe, odvojimo kožicu i sameljemo ih. Dodamo šeæer, jaja, maraskino, vanilin šeæer i dobro promiješamo. Nadjev dodajemo na tijesto, oblikujemo barèice i peèemo ih 30 minuta na 150-170°C.
Porijeklo recepta: Blaženka Pende.
Recept je predstavljen na manifestaciji "Zaboravljeni okuci naših starih" i obljavljen u istoimenoj knjizi.