Sastojci:
za šurlice:2 jaja
500 g brašna
0,4 l vode
1 dl krčkog maslinovog ulja
za žgvacet:
1 dl krčkog maslinovog ulja
1 kg junetine
1 kg luka
1 klinčić
sol i papar po želji
žlica koncentrata od rajčice
2 lista lovora
1 dl crnog vina
Upute za pripremanje:
Šurlice - Zakuhamo vodu i prelijemo preko brašna. Dobro izmiješamo i stavimo u vrećicu da se odmori 5 minuta. Nakon toga razvaljamo kao njoke i narežemo. Omotamo oko štapića te vrtimo tijesto između dlanova dok ne dobije oblik šurlice. Skinemo sa štapića i stavimo na pobrašnjenu površinu. Ponovimo postupak. Šurice kuhamo u vreloj slanoj vodi dok ne isplivaju.
Gulaš - Na ulje stavimo luk i malo propirjamo. Dodamo meso. Sve zajedno kuhamo uz dodatak začina. Podlijemo crnim vinom. Dodamo koncentrat rajčice i vode da prekriju smjesu. Kuhamo na laganoj vatri dok meso ne postane željene koegzistencije.