TUNA NA SLATKO (Glavno jelo)

Specijalitet Primorske kuhinje

Sastojci:

4 kom od 250 g svježe jadranske tune (filet)
4 artičoke
2 naranče, par sušenih pomica
500 g krumpira
oštro brašno (40%) i glatko (60%)
jaje
crnila od sipe
150 g maslaca
2 prstohvata muškatnog oraščića
svježa kadulja
koromača
vezica peršina
režanj češnjaka
4 dl prošeka
3 dl bijelog vina
1l ribljeg temeljca od mišancije
krupna morska sol i papar iz mlinca
5 dl maslinovog ulja

Upute za pripremanje:

Tunu uz povremeno okretanje mariniramo sat vremena u pacu s krupnom soli, češnjakom, kaduljom, narezanom narančom i sušenim pomicama, Dodamo prošek i 3/4 maslinovog ulja.
Listove artičoka lagano razdvojimo i 10-tak minuta ostavimo u hladnoj vodi s 2 žlice octa. Isperemo ih i posložimo na dno posude da se ne bi prevrnule. Zalijemo vodom, malo začinimo i kuhamo oko 30 minuta. Pri kraju dodamo 1 dl vina i maslinovog ulja po želji pa kuhamo još 10 minuta. Umijesimo njoke od skuhanog krumpira u kori i brašna uz omjer krumpira i brašna 1:2. U smjesu dodamo koromača, crnila od sipe, muškatnog oraščića, jaja, otopljenog maslaca i soli.
Na gradelama i prirodnom žaru lagano ispečemo filete. Preostali pac lagano prijamo, zalijemo bijelim vinom i ribljim temeljcem, kuhamo dok se ne zgusne te dodamo maslinovog ulja. Dobiveni umak izblendiramo te njime prelijemo aranžirane filete tune i crne njoke.