ČORBA S PAŠNJAKA (Predjelo)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

500 g janjeće (ili braveće) plećke narezana na kockice
100 g dimljene slanine
crveni luk
300 g krumpira
150 g graška
2 tikvice
list lovora
režanj češnjaka
kumin (kim)
peršin
vrhnje

Upute za pripremanje:

Očistite povrće, sitno narežite luk, a na kockice tikvice i krumpire. Kuhajte grašak i krumpir 4 – 5 minuta u mnogo osoljene vode pa ih ostavite u malo vode u kojoj su se kuhali.
Narežite slaninu na kockice, popržite na žlici vode a kada požuti dodajte luk i polako pirjajte na laganoj vatri. Nakon 6 – 7 minuta dodajte meso i pirjajte, dodajte tikvice, zgnječeni češnjak, lovor, žličicu kumina, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri povremeno miješajući dok meso ne omekša.
Dodajte krumpir i grašak s vodom u kojoj su se kuhali, a zatim kutlaču vrhnja i sjeckani peršin.
Promiješajte i poslužite veoma toplo.