POKLADNICE (KRAFNE) (Desert)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

50 dag brašna
1 limun
2 žlice šećera
1 vrećica vanili šećera
3 dag kvasa
3 žumanjka
2 žlice naslaca
2 dl mlijeka
dvije žlice ruma
10 dag šećera u prahu
sol
ulje za prženje

Upute za pripremanje:

Kvas rastopiti u zdjelici s mlijekom, dodati žlicu šećera i žlicu brašna. Osatviti na toplom mjestu da se kvasac digne. Prosijano brašno izmiješati s maslacem, žumanjcima, dignutim kvascem, vanili šećerom, rumom i nastruganom koricom limuna. Dodati malo mlijeka i dobro istući tjesto dok se ne počne odvajati od žlice. Tijesto prebaciti na dasku posutu brašnom, prekriti ubrusom i ostaviti na toplom da se digne. Zatim razvaljati tijesto na debljinu od 2 cm i kalupom izrezati okrugle oblike. Posložiti na ubrus prekriti drugim ubrusom i pustiti da se ponovo dignu. Krafne pržiti u zagrijanom, dubokom ulju dok ne porumene. Pržene krafne posuti šećerom u prahu.