SLAVONSKA RIBLJA ČORBA (Predjelo)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

Za 4 osobe:
50 dag šarana
50 dag soma
20 dag luka
1 mrkva
1 korijen celera
5 zrna papra
1 žličica mljevene crvene paprike
10 dag rajčice
1 dl bijelog vina
1 dl kiselog vrhnja
1 vezica peršina
1 lovorov list
ulje i sol

Upute za pripremanje:

Na zagrijanom ulju popržiti sitno isjeckani luk, mrkvu i celer narezane na kolutiće. Ribu očistiti. oprati i posušiti. Razrezati je na krupnije komade, dodati povrću i popržiti. Dodati lovorov list, papar i posoliti. Oguljenu rajčicu narezati na tanke kriške i dodati ribi. (Ako se želi pikantnija riblja čorba, dodati jednu sitno narezanu ljutu papričicu.) Pirjatii desetak minuta, potom dodati mljevenu papriku. Zaliti vodom i kuhati još dvadesetak minuta. Pri kraju uliti vino, prokuhati nekoliko minuta i skinuti s vatre. Umiješati vrhnje i posipati sitno isjeckanim peršinom.