VESELI ŠARAN (Glavno jelo)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
šaran od 1,4 kg
3 dl ulja
50 g češnjaka
20 g papra
100 g riže
200 g svježe rajčice
200 g luka
200 g svježe paprike
200 g krumpira
100 g suhe slanine
50 g sira trapista
100 g riblje mliječi
200 g kisela vrhnja
1 jaje
40 g crvene mljevene paprike
1 vezica peršinova lista
Vegeta, sol

Upute za pripremanje:

Gruba i fina priprema:
Šarana pažljivo očistimo od ljuske, izvadimo mu iznutrice, operemo ga i posebno odvojimo mliječ. Očišćenog šarana posolimo, popaprimo i povegetimo iznutra i izvana. Napravimo nekoliko okomitih rezina i u njih postavimo tanke listiće suhe slanine i svježe rajčice.
Prigotavljanje nadjeva i ribe:
Na ulju pirjamo sitno sjeckani luk i riblju mliječ s dodacima svježe paprike rezane na kockice. Podlijemo bijelim vinom (graševinom), dodamo rižu i jaje. Masu začinimo po ukusu. Šarana ispunimo ovim nadjevom, položimo u plitku posudu, prelijemo uljem i vinom, te ukrasimo povrćem. Pećemo u zagrijanoj pećnici približno 25 minuta. Nakon toga šarana prelijemo kiselim vrhnjem kojem smo dodali crvenu papriku, a od sira trapista napravimo mrežicu koju položimo preko ribe. Nakratko zapečemo u pećnici. Poslužimo na pladnju ukrašenom povrćem, kolutima limuna i sitno sjeckanim peršinom.