ETNA (Pizza)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

tijesto za pizzu
koncentrat rajčice
ljuti feferon u prahu

Nadjev:
3 kriške pršuta
50 g sira za pizzu
2 svežnjića rige (rikule)
1 grozd patuljastih rajčica
50 g sojinih klica
pikantno ulje (ulje u koje je prethodno bio uronjen ljuti feferon)

Upute za pripremanje:

Rasporedite brašno na stol u obliku piramide, primješajte kvasac i dvije žlice koncentrata rajčice rastopljene u čaši mlake vode, te pola žličice ljutog feferona u prahu.
Dodajte ulje, i mijesite tijesto kako bi se svi sastojci dobro izmiješali; oblikujte loptu i ostavite sat i pol da se diže umotano u vlažnu krpu. U međuvremenu očistite i operite rigu i sojine klice.
Pršut narežite na tanke listiće i popirjajte na jakoj vatri nekoliko minuta s malo ulja.
Razvaljajte tijesto i pokrijte ga narezanom rigom, komadićima sira za pizzu i patuljastim rajčicama. Ocijeđeni pršut ravnomjerno rasporedite po nadjevu, lagano posolite i na kraju zalijte uljem u koje ste prethodno uronili ljuti feferon.
Pecite dvadesetak minuta na 200 °C. Prije posluživanja, pizzu pospite sojinim klicama.