REZANCI U ZELENOM UMAKU (Predjelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

350 g rezanaca
Zeleni umak (pesto):
veća količina lišća od bosiljka
4 – 5 češnja bijeloga luka
pinjoli
20 g ribanca
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Kuhane rezance procijedite i pomiješajte u zdjeli s dvije kutlače zelenoga umaka (vidi objašnjenje). Dodajte još toliko umaka i promiješajte: tko želi može dodati ribanca. Operite bosiljak pod mlazom hladne vode i osušite između dviju kuhinjskih krpa. Bosiljak i očišćeni luk izmiksajte u grubu smjesu. Dodajte ribanac i kratko miksajte (na srednjoj brzini). Premjestite umak u posudu, dodajući polako maslinovo ulje i miješajući dok se ne zgusne. Umak mora odstajati kraće vrijeme prije upotrebe. Zeleni umak (pesto) se može konzervirati u hermetički zatvorenim staklenkama. Prije zatvaranja prelijte vrh umaka s malo ulja. Staklenke treba čuvati na tamnom mjestu.