Sastojci:
400 g riže tipa80 g svinjske dimljene kožice (po želji)
1 kobasica
100 g polumasnog sira (Podravec, Gouda)
100 g tvrdog svježeg sira
2 tvrdo kuhana jaja
koncentrat rajčice
1 luk
krušne mrvice
mast (ili maslac)
maslinovo ulje
Za juhu:
1 pile težine 1 kg
1 mrkva
1 luk
1 rebro celera
2-3 patuljaste rajčice
Za polpete:
180 g mljevene govedine
ribani sir Pekorelo s dodatkom papra
2 jaja
1 režanj češnjaka
peršin
ocijeđena sredina 1 kriške kruha
Upute za pripremanje:
Mljevenom mesu primiješajte sir, jaja, usitnjeni češnjak i peršin, ocijeđenu sredinu kruha, posolite i popaprite, pa od smjese napravite polpete.Pile skuhajte zajedno s mrkvom, lukom, celerom, rajčicama i polovicom napravljenih polpeta.
Preostali luk narezan na listiće popirjajte na komadiću masti. Dodajte usitnjenu kobasicu i svinjsku kožicu. Kad meso zažuti, primiješajte usitnjeni peršin, žlicu razrijeđenog koncentrata rajčice, preostale polpete i pustite da se kuha 25 minuta.
Pile očistite od kostiju, meso usitnite i držite na toplom zajedno s kuhanim polpetama.
Skuhajte rižu u juhi. Bolje da bude nešto tvrđa. Tako kuhanu rižu premjestite u zdjelu i začinite s dosta sira.
Namaštenu vatrostalnu posudu pospite mrvicama. Dno posude pokrijte slojem riže, pa piletinom, nastavite s kuhanim polpetama i kriškama polumasnog sira.
Napravite još jedan sloj od polpeta u umaku, kobasice i svinjske kožice, svježeg sira izrezanog na kockice, pa sve pokrijte slojem riže koju ste pomiješali preostaloj piletini. Složenac pospite ovčjim sirom, posolite i popaprite. Pecite 10 minuta na 200°C.