RUSTIČNI MALLOREDDUS (Glavno jelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

400 g brašna od tvrde pšenice (durum)
100 g brašna
vrećica šafrana

Za umak:
50 g slanine u ovitku,
150 g kobasica češnjovki
300 g rajčica (pelati)
crveni luk
2 - 3 režnja češnjaka
crveno vino
bosiljak
50 g sir pekorelo,
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Malloreddus su mali valjušci (njoki) iz Sardinije koji se moraju spremiti nekoliko dana prije kuhanja. U dućanima ih se može nabaviti već pripremljene.
Otopite šafran u šalici tople vode te ga ohladite. Pomiješajte u zdjeli brašno od durum pšenice i obično brašno (2 manje žlice), podlijevajući mlačnom vodom umijesite mekano tijesto, oblikujte štapiće, pobrašnite ih i narežite na valjuške od 2 cm.
Pređite s njima preko sitnog sita (ili s obrnute strane sitnog ribeža), tako da dobijete izdužene oblike. Stavite ih između dviju suhih krpa da se osuše na hladnom i suhom mjestu.
Sitno isjeckajte češnjak i crveni luk te ih popirjajte na 4 – 5 žlica ulja. Dodajte slaninu izrezanu na kocke i smrvljene kobasice, podlijte s pola čaše crvenog vina i pustite da ispari.
Dodajte narezanu rajčicu (pelate), sol i papar pa kuhajte na tihoj vatri 15 minuta, ugasite vatru te dodajte 5 ili 6 listova bosiljka. Skuhajte malloreddus, ocijedite i poslužite s puno ribanog sira.