SELJAČKI RIŽOTO (Glavno jelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

300 g riže
150 g mljevene svinjetine (ruža)
sušene kobasice
crveni luk
30 g maslaca
3 zrele rajčice
100 g grah trešnjevac
ribani parmezan
crveno vino
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Močite grah barem 2 sata. Kuhajte ga dobrih pola sata te sačuvajte toplu vodu u kojoj se kuhao.
Sitno narežite crveni luk i pirjajte ga na 3 - 4 žlice ulja i malo maslaca pa dodajte mljeveno meso i narezanu kobasicu. Podlijte s pola čaše vina koje isparite na jačoj vatri.
Dodajte grah, posolite i nastavite kuhati 5 - 6 minuta, miješajući drvenom kuhačom.
Smanjite vatru, dodajte rižu, rajčice (oguljene i bez sjemenja te narezane) i kuhajte na laganoj vatri, dodajući povremeno, i po potrebi, grahovu juhu.
Nakon četvrt sata, najviše 20 minuta, rižoto je spreman. Dodajte obilnu šaku parmezana.
Dobro izmiješajte kuhačom i dodajte nasjeckanog peršina te poslužite.