TJESTENINA S JANJETINOM (Glavno jelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

400 g brašna
20 g masti
peršin
sir Pekorelo

umak:
300 g janjetine
polovica crvenog luka
režanj češnjaka
feferon u prahu
350 g pasirane rajčice
50 g slanine
crveno vino
juha od povrća
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Strascinati su originalna tjestenina iz Puglie i Basilicate. Tijesto se mijesi (strascina) na drvenoj dasci (“cavarola”) koja stvara tipičnu neravnu površinu. Priprema se dan prije kuhanja. Sasvim je jasno da ju je lakše nabaviti u dućanu.
Tradicionalni recept pretpostavlja umak od kaštradine koji smo ovom prigodom zamijenili ukusnijom janjetinom.
Umijesite brašno, mast i sol, podlijevajući polako mlačnom vodom. Pustite da kratko odstoji pa razvaljajte široke listove i narežite na rombove sa stranicama od 4 – 5 cm. Pređite s njima preko finoga sita (ili ribeža). Osušite ih između dviju krpa na hladnom i suhom mjestu. Narežite crveni luk i češnjak, te ih pirjajte na 3 – 4 žlice ulja zajedno s kockicama slanine.
Zažutite meso narezano na male kocke te podlijte vinom i pustite da ispari, dodajte rajčicu, malo soli i malo feferona.
Poklopite i kuhajte na laganoj vatri, podlijevajući po potrebi s nekoliko kutlača juhe od povrća.
Otklopite posudu i pustite jelo četvrt sata da se zgusne. Skuhajte tjesteninu u mnogo osoljene vode, ocijedite je i polijte umakom. Poslužite sa sjeckanim peršinom i ribanim sirom.