FRITULE OD RIŽE (Desert)

Specijalitet Toskanske kuhinje

Sastojci:

500 g riže
3 jaja i 2 žumanjka
500 g kristal šećera
150 g namočenih grožđica
1 naranča i 1 limun
slatka marsala ili prošek
brašno
kvasac za kolače
mlijeko
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Rižu prelijte s pola litre hladne vode, dodajte ribanu narančinu i limunovu koricu.
Neka riža kuha 15 minuta na tihoj vatri. Rižu miješajte drvenom kuhačom, dodajte 300 g šećera i kuhajte još 15 minuta, neprekidno miješajući.
Prije no što rižu maknete s vatre, primiješajte joj marsalu ili prošek i grožđice.
Ohladite rižu, pa izvucite komadiće naranče i limuna. Dodajte dvije žlice brašna, jaja, žumanjke i prstohvat kvasca. Ponovno promiješajte smjesu. Žlicom oblikujte žličnjake koje ćete peći u puno ulja. Ako žličnjaci potonu, pojačajte vatru, jer to znači da je temperatura za pečenje preniska. Kada fritulice dobiju lijepu zlatnu boju, ocijedite ih, uvaljajte u šećer i poslužite vruće.