SIPICE S BLITVOM (Glavno jelo)

Specijalitet Toskanske kuhinje

Sastojci:

1 kg srednje velikih sipa
2 stručka blitve
2 češnja češnjaka
300 g gustog umaka od rajčica
crveni feferon
suho bijelo vino
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Da biste očistili sipe, odvojite tijelo od krakova, tako da ih prerežete tamo gdje se spajaju i izvucite vrećicu s crnilom i utrobu. Zarežite sipu duž kosti da biste je lakše izvukli. Uklonite oči i usta, koja se nalaze u središtu krakova. Dobro operite i tijelo i krakove, pa pripremite sipe slijedeći upute iz recepta.
Sipe očistite i operite slijedeći gornje upute. Tijelo sipe narežite na deblje kolutiće, a krakove prepolovite.
Blitvu očistite i operite, uklonite stabljiku i skuhajte u lagano posoljenoj vodi. Kuhanu blitvu dobro ocijedite i narežite na krupne komade.
Sipe zažutite na 3 do 4 žlice ulja i češnjaku, podlijte čašom vina i pustite da tekućina ishlapi na jakoj vatri. Začinite solju i paprom.
Sipama dodajte blitvu i pirjajte desetak minuta, dodajte umak od rajčice, feferon i pustite da se kuha otprilike pola sata.