FLATBREAD OD PROJINOG BRAŠNA S DOMAĆIM ŠPEKOM I ŠKRIPAVCEM (Međujelo)

Specijalitet Turopoljske kuhinje

Sastojci:

Tijesto; glatko pšenično brašno, projino brašno (bijelo kukuruzno brašno), mlijeko, voda, kvasac, maslinovo ulje, sol, prstohvat šećera; umak: češnjak, sol, tabasco, dimljena paprika, karmelizirani luk, ljubičasti luk, smeđi šećer, balzamični ocat; dodaci: cherry rajčica, špek, sir škripavac, rikola

Upute za pripremanje:

U posudi izmiješamo brašno od proje i sol. U malo mlijeka i vode dodamo šećer, maslinovo ulje i kvasac. Ostavimo da odstoji 15 min. Smjesu stavimo u pripremljeno brašno, miješamo 30-ak minuta pa ostavimo da odstoji 40 minuta.
Zagrijemo pećnicu na 210 °C. Tijesto razvaljamo te probodemo nekoliko puta vilicom. Pečemo u pećnici 5 minuta. Izvadimo da se ohladi.
Za umak stavimo sve sastojke u lonac, zagrijemo i izblendamo.
Zagrijemo tavu, dodamo malo ulja, crveni luk i ocat. Pirjamo 30 minuta. Na kraju dodamo šećer.
Na flatbread stavimo umak, špek, rajčicu i sir. Stavimo u pećnicu na 210 °C, 7-10 minuta. Izvadimo i poslužimo.