ŠPUNDRA (Glavno jelo)

Specijalitet Ukrajinske kuhinje

Sastojci:

500 g svinjskih prsa
1,5 velike žlice rastopljenog svinjskog sala
500-750 g cikle
4-5 glavica luka
1 čaša kvasa od cikle
1 velika žlica brašna
1 velika žlica peršinova lista

Upute za pripremanje:

Svinjska prsa narežite na male komadiće, povaljajte u brašnu, ispržite u salu s lukom, stavite u zdjelu, pomiješajte sa ciklom narezanom na komadiće, prelijte kvasom, posolite i pirjajte dok ne bude gotovo.

Kvas od cikle i kruha:
1/2 kg crnog kruha narežite na komadiće, prelijte s 1,5 litre tople vode, stavite 6 komada očišćene i na ploške narezane cikle, ostavite da stoji 2 dana (danju na suncu, noću na toplom), često miješajući. Treći dan procijedite, poslije čega će kvas biti spreman za upotrebu u boršču i špundri.