Sastojci:
500 g govedine200 g svinjetine
100 g šunke
50 g sala
2 litre kvasa-sirovca
2 cikle
1/4 glavice kupusa
3 rajčice
1/2 čaše
1/2 čaše kuhanog graha
4 krumpira
1 repa
1 mrkva
1 peršin
2 glavice luka
3 lovorova lista
2 zrna aromatičnog papra
6 zrna papra
4 češnja češnjaka
po 1 žličica celera, kopra, majorana, peršinovog lišća
1 čajna žličica soli
Upute za pripremanje:
Pripremanje boršća traje oko 3 sata, a s početnih 3 l tekućina treba reducirati na pola. Bujon od govedine i svinjetine pripremite na kvasu-sirovcu u cijelosti ili samo djelomično. Zatim mu zajedno s prvim povrćem dodajte sitno narezanu šunku. Redoslijed stavljanja povrća u bujon je vrlo važan: Krumpir se stavlja 30 minuta prije no što je boršč gotov; kupus – 20 minuta; ciklu se prethodno ispeče u kori, očisti i nareže te doda – 15 minuta prije kraja; pirjano povrće (luk, mrkva, peršin) – 15 minuta; začini – 5-8 minuta; češnjak (posebno od ostalih začina) – 2 minute.Grah se kuha posebno, pošto se dugo kuha – više od jednog sata i u boršč se dodaje 15 minuta prije nego što je gotov.
Kvas-sirovec
Za pripremanje tog kvasa na 2 litre vode uzmite ½ kg raženog brašna i 10 g kvasca.
1-2 velike žlice brašna razmutite s kvascem u toploj vodi (otprilike 1-1,5 čaše) i pustite da provri. Preostalo brašno prelijte vrelom vodom, umijesite tijesto gustoće vrhnja i stavite na toplo mjesto. Tijestu dodajte provreli dio, razrijedite toplom vodom (do konzistencije gustoga kvasa). Dolijevajte vodu (1/2 litre na litru upotrijebljene količine) tijekom upotrebe.