FAZAN U UMAKU OD BOROVNICA (Glavno jelo)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

Za 4 osobe:
1 fazan
žlica brašna
10 dag svježih borovnica
2 Kotanyi klinčića
2 glavice luka
10 dag mrkve
korijen celera
korijen peršina
2 dl crnog vina
1 žlica šećera
10 dag slanine
list lovora
vezica peršina
2 žlice gorušice
sol i papar

Upute za pripremanje:

Fazana preko noći ostaviti u marinadi. Izvaditi ga i razrezati na osam dijelova. Meso premazati gorušicom i prepržiti na ulju. Izvaditi meso i na istom ulju popržiti slaninu narezanu na tanke ploške. Dodati sjeckani luk, korjenasto povrće narezano na kocke i sve pirjati 5 minuta. Potom vratiti meso i pirjajti dok ne omekša, zalijevajući vinom. Izvaditi meso i položiti ga na oval. Zažutiti brašno na malo ulja i dodati umaku. Potom umak treba procijediti. Zatim umak vratiti na vatru, dodati zgnječene borovnice, klinčiće, šećer i preostalo vino. Prokuhati deset minuta. Fazana poslužiti uz umak i okruglice od kruha.