KUHANA KOKOŠ U JUHI S REZANCIMA (Glavno jelo)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

1 kokoš
250 g mrkve
200 g korijena peršina
200 g korijena celera
2 glavice luka
nekoliko zrna papra
2 vezice peršina
sol

za rezance:
6 žlica brašna
2 jaja sol

Upute za pripremanje:

Očišćenu kokoš staviti u lonac, naliti vodu i dodati zelen, luk i papar u zrnu. Posoliti. Kuhati na tihoj vatri sve dok kokošje meso potpuno ne omekša. U međuvremenu od brašna, jaja, malo soli i mlake vode zamijesiti tvrđe tijesto za rezance i dobro ga izmijesiti na dasci posutoj brašnom. Od tijesta razviti tanju koru i ostaviti da se malo prosuši. Prosušenu koru zaviti u obliku valjka pa oštrim nožem narezati tanke rezance. Kuhanu kokoš izvaditi iz lonca, juhu procijediti, vratiti na vatru i dodati rezance. Kuhanu zelen narezati na tanke štapiće i staviti u juhu s rezancima. Dodati sitno sjeckani peršin. Kuhati sve zajedno nekoliko minuta. Kokoš narezati na manje komade, staviti u dublju posudu i preliti juhom s rezancima i povrćem. Poslužiti s umakom od hrena i jabuka ili umakom od luka.