MARTINJSKA GUSKA S MARUNIMA (Glavno jelo)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

za 6 osoba
guska, teška približno 3 kg
5 suhih žemlji (peciva)
150 g mesnate slanine
2 luka
400 g maruna (kestena)
3 žlice masla
¼ l juhe
2 žličice soli
jaje
žličica bijelog papra

Za pečenje:
50g svinjske masti

Upute za pripremanje:

Pećnicu zagrijemo na 200 °C. Žemlje namočimo, slaninu i luk sitno narežemo. Maruni (kesteni) zarezani u križ peku se u pećnici dok se kora ne počne odvajati, a potom ih očistimo i raspolovimo. Na maslu se prepržimo šećer i marune, zalijemo juhom i pirjamo desetak minuta. Slaninu zapečemo i na njoj staklasto popržimo luk. Ocijeđene marune, žličicu soli, jaje i luk prepržen na slanini dodamo ocijeđenim žemljama te umijesimo nadjev. Očišćenu gusku natrljamo iznutra solju i paprom, ispunimo nadjevom i zašijemo. Položimo je na lim prsnom stranom prema dolje, premažemo otopljenom mašću i pečemo tri sata u pećnici. Sok od pečenke u više navrata razrijedimo s malo vode i njime zalijevamo gusku u toku pečenja. Nakon sat i pol okrenemo je na leđa. Uz povremeno zalijevanje peče se narednih sat i pol. Kao prilog, služi se salata od crvenog zelja s jabukom i okruglice od krumpira.