PURETINA S GLJIVAMA (Glavno jelo)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

250 g vrganja
250 g šampinjona
2 filea purećih prsa
1 vlasac
slatko vrhnje
mlijeko
brašno
peršin
suho bijelo vino
juha od povrća
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Očistite vrganje i izrežite u komadiće. Usitnite vlasac i peršin, popirjate na 3 ili 4 žlice ulja, dodate gljive, posolite, popaprite i još malo pirjate, dok se okusi ne povežu. Podlite 1 kutlačom juhe, maknite s vatre i prohladite.
Pureća prsa podijelite napola, pobrašnite ih, posolite i popaprite. Zažutite na 3-4 žlice ulja, i povremeno okrenite. Ocijedite suvišnu masnoću i začinite usitnjenim vlascem.
Podlite s pola čaše vina, pola čaše slatkog vrhnja i pola čaše mlijeka. Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne.
Filete rasporedite na tanjure, dodate gljive i posipate usitnjenim peršinom.