RIŽA U LIJEPOM OBLIKU (Predjelo)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

300 g riže
2 jaja
100 g sira Bilogoraca
100 g sira Trapista
100 g graška
peršin
vlasac
mažuran,
majčina dušica
30 g maslaca

Upute za pripremanje:

Operite i očistite aromatično bilje te odstranite tvrde stabljike. Kratko prokuhajte grašak u slabo osoljenoj vodi s nekoliko kapi ulja i vezicom peršina. Kuhajte rižu u slabo osoljenoj vodi (do 4/5 kuhanja), ocijedite je i premjestite u posudu u koju ste stavili jaja, malo soli i papra. Promiješajte kockice sireva, grašak i nasjeckano aromatično bilje. Dobro promiješajte pa premjestite u lim premazan maslacem i stavite u već zagrijanu pećnicu na 200 C te pecite 20 minuta, dok površina ne dobije zlatnu boju. Prevrnite sadržaj lima na tanjur i izvadite topli složenac, odnesite na stol i podijelite porcije.