VARAŽDINSKA PEČENKA (16 ST.) (Glavno jelo)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

1 komad svinjetine sa kostima i kožom (oko 2 kg)
3 režnja češnjaka narezanog na štapiće
1 grančica ružmarina
15-20 Kotanyi klinčića
papar, sol
4 žlice ulja

Shiraz

Upute za pripremanje:

Narezati kožicu na kockice, zatim pečenku nabosti češnjakom, ružmarinom i klinčićima. Popapriti i posoliti. Ostaviti da odleži 12 sati. Namazati uljem lim, položiti meso i peči ga 1,5-2 sata na 180°C, često ga podlijevajući njegovim sokom. Kada ja meso na pola pečeno možemo dodati krumpir i povrće oko pečenke. Pečenje se mora poslužiti hladno. Za prilog poslužiti puding od graška.

Uz varaždinsku pečenku (16 st.) uredništvo Gastronauta preporuča Shiraz, Landskroon.