ZAPEČENE PALAČINKE SA SVJEŽIM SIROM (Desert)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

2 šalice brašna
3 šalice mlijeka
2 jaja
žličica šećera
malo soli
ulje

Za nadjev:
400 g Dukat Zagrebačkog svježeg sira
4 dl kiselog vrhnja
1 vanilin šećera
1 jaje
120 g šećera
40 g grožđica
limunove korice

Upute za pripremanje:

U mlijeko umiksajte jaja, brašno, šećer i malo soli. Na teflon tavu ulijte žlicu ulja, pa ga kada se ugrije odlijte tako da tava bude samo zamašćena. Grabilicom od oko 1 dl razlijte smjesu po tavi. Pustite da se zapeče, provjerite zadižući nožem, pa okrenite i još malo zapecite s druge strane. Od ove količine može se napraviti oko 15 palačinka. U plastičnu posudu stavite svježi sir, šećer, kiselo vrhnje, žumanjak, grožđice, vanilin šećer, ribane limunove korice te dobro izmiješajte. Palačinke premažite nadjevom od svježeg sira, potom ih zarolajte i posložite u zamašćen pleh. Palačinke prelite kiselim vrhnjem i zapecite nekoliko minuta u pećnici.