- Vlasnik: Esculap-Teo d.o.o.
- Voditelj: Kosta Vukota
- Glavni kuhar: Boško Lonac
- Široka 1
- 20000 Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija
- Telefon: 020323234
- Fax: 020323235
- E-mail: sales2@esculap-teo.hr
- Web: www.esculaprestaurants.com/fish-restaurant-proto-dubrovnik
- Načini plaćanja:
- Radno vrijeme: 10-23
Restoran Proto je smješten u centru stare gradske jezgre. Utemeljen davne 1886. godine, a potpuno obnovljen 2002. godine.
Tradicija ribljih specijaliteta pripremljenih na dubrovački ribarski način nastavlja se i danas uz kvalitetnu uslugu, gostoprimstvo i bogat izbor domaćih vina. Restoran je posjetio i engleski kralj Eduard VIII s gospođom Simpson.
Riblji specijaliteti i birane namirnice koje pripremaju najbolji dubrovački kuhari mogu se konzumirati terasi u Širokoj ulici, kao i u blagovaonici.
„PROTO, dakle, meštar prvi na škaru, oli kapetan, vođa palube, riječ koju Mato Vodopić nudi u Tužnoj Jeli, nosi u dubljem smislu riječi ime obnovljenog ribljeg restorana na Stradunu, jednog od najelitnijih ribljih restorana na ovom području.“, kažu domaćini, “Pjat urešavahu sastrana peča vitelja mesa od mlijeka, koja para da govoraše: “Jeđme, jeđme”, polovica zadnja od zečića, lardica okolo nazadijevana koja para na trpezi da stvaraše veselo, drago prolitje...”
Tradicija ribljih specijaliteta pripremljenih na dubrovački ribarski način nastavlja se i danas uz kvalitetnu uslugu, gostoprimstvo i bogat izbor domaćih vina. Restoran je posjetio i engleski kralj Eduard VIII s gospođom Simpson.
Riblji specijaliteti i birane namirnice koje pripremaju najbolji dubrovački kuhari mogu se konzumirati terasi u Širokoj ulici, kao i u blagovaonici.
„PROTO, dakle, meštar prvi na škaru, oli kapetan, vođa palube, riječ koju Mato Vodopić nudi u Tužnoj Jeli, nosi u dubljem smislu riječi ime obnovljenog ribljeg restorana na Stradunu, jednog od najelitnijih ribljih restorana na ovom području.“, kažu domaćini, “Pjat urešavahu sastrana peča vitelja mesa od mlijeka, koja para da govoraše: “Jeđme, jeđme”, polovica zadnja od zečića, lardica okolo nazadijevana koja para na trpezi da stvaraše veselo, drago prolitje...”
U vodećih 100 restorana ušao je 2 put i to 2005 i 2015 godine.