Krčma SKALINADA, Volosko

  • Vlasnik: Brassica d.o.o.
  • Radno vrijeme: 10 - 02
Mala krčma Skalinada kao ugostiteljski objekt postoji od 1983. godine. Nekadašnji kafić u prostoru konobe na skalinama ispod autobusne stanice u Voloskom, i okupljalište riječke rock-scene sadašnji je vlasnik Aleksej Červar preuredio i otvorio 2005. godine. Ideja je bila stvoriti urbani lokal integriran u prostor starog Voloskog, s modernom gastronomskom ponudom baziranom na tradiciji Istre i opatijske regije, te autentičnim sastojcima koje ovo područje pruža u izobilju. Interijer lokala obiluje toplim bojama i drvom, s ručno izrađenim namještajem od kvalitetnog drva.
Po tipu lokal se donekle približava mediteranskoj tradiciji španjolskih tapas barova ili talijanskih enoteca, s naglaskom na veliku ponudu vina na čaše i izbor malih jela i zalogaja koji ih prate, a mogu tvoriti i samostalan obrok. Vinska lista je izuzetno bogata, temeljito pokrivajući prije svega istarska vina, a potom i vina iz ostatka Hrvatske. Veličina lokala omogućava fleksibinost ponude i vina iz malih serija ili relativno nepoznatih proizvođača, koje vlasnik sam bira i otkriva čestim izletima po Istri.
Jelovnik se sastoji od malog broja (desetak) jela koja se mijenjaju praktično svakodnevno. Menu se tiska svaki dan, a dostupan je i na internetu (http://www.skalinada.net) gdje se također osvježava svakodnevno. Princip je nuditi hranu koja je uvijek svježa i pripremljena od sezonskih namirnica. Stil kuhinje je mediteranski, u pripremi jela koristi se isključivo maslinovo ulje, s kreativnim kombinacijama morskih plodova, sezonskog povrća, tjestenina, mahunarki i žitarica. U formi rižota, često se riža zamjenjuje ječmom, pa se stvaraju zanimljive kombinacije poput crvenog "rižota" od cikle s ječmom. U proljeće divlje šparoge su često na jelovniku, u jesen dosta je gljiva (npr. Rižot s vrganjima i kozicama), a zimi jela s kiselim kupusom ili kiselom repom. Mala jela od ribe su specijalitet lokala, kao npr. Salata od hobotnice s mladim bobom i kaparima, slanutak s ribom, torta od balancana i inćuna. I starinski recepti težačke i ribarske hrane opatijskog kraja našli su ovdje svoje mjesto - maneštra s broskvom, jota, tripice, brodet od sipe, puževi s palentom, bakalar…
Skalinada povremeno organizira i razna kulturna događanja, koja oplemenjuju gastro-enološku ponudu, Česte su izložbe lokalnih umjetnika, poetske večeri, male svirke itd. S te strane, mjesto je postalo okupljalište lokalne umjetničke i glazbene scene.