Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Iz Zagreba je do Krškog u Sloveniji manje od sat vremena vožnje. Vrijedni ljudi iz Centra za poduzetnišvo i turizam Krško, u zajedničkim projektima okupljaju, potiču i pomažu brojne lokalne vinare, restorane i kulturne institucije u kandidiranjima za subvencije projekata te su već stvorili dovoljno okusnih meka potkrijepljenih povijesnim pričama da vrijedi sjesti u auto i krenuti ih doživjeti.

Grad Rajhemburg

Doći danas u Krško i njegovu okolicu je pravo iznenađenje vatrometa okusa, skockanih vinarija, interaktivnih muzeja i renoviranih dvoraca. Visit Krsko je nedavno bio domaćin i skupštine Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva te za sudionike pripremio dvodnevnu prezentaciju svojih okusa i povijesne ostavštine. Turu koju su prošli novinari preporučamo i budućim izletnicima u Krško i njegovu okolicu.  

 

Račka čebula (luk) i kruh od nje

Tradicija proizvodnje čokolade, specijaliteta od krško-poljske crno-bijele svinje, raški luk kojem je posvećena i knjižica recepata, riba iz Save, vrganji, juhe i umaci od više vrsta korjenastog povrća su dio bogate autohtone ponude.

Krško-poljska svinja sa sarmicom od broskve

 Lijevo: Krško-poljska svinja sa sarmicom od broskve


Grad/dvorac Rajhemburg u Brestanici datira iz 9. stoljeća, a uz njega se veže i dio povijesti reda trapista. Otvoren je za javnost. Gastronomska priča kraja je vezana uz tradiciju proizvodnje čokolade, koja je otišla tako daleko da se danas u dvorcu može kušati i kupiti i vino lokalnog proizvođača Kunej sa bijelom i crnom čokoladom. 



Grad Krško je u staroj gradskoj jezgri uz pomoć sredstava iz Evropske unije renovirao kuću Mencinger u kojoj se kroz povijest obitelji može upoznati i povijest kraja te uredio i suvremenom tehnikom interaktivno dotjerao izlošcima bogati Muzej grada Krška

Gostiona Ribnik obitelji Duler, nalazi se naravno uz ribnjake, u Brestanici. Uz specijalitete od slatkovodne ribe i vlastita vina, nudi i domaće suhomesnate proizvode i juhe koje liječe, a uz domaću šunku nas je razveselio i svježe naribani hren i umak od hrena. 

U hotelu Kunst, su uz ugodan smještaj za doručak dostupni suhomesnati proizvodi iz vlastite proizvodnje te sirevi i džemovi lokalnih malih proizvođača. U restoranu hotela se nude i jela od kopuna i krško-poljske crno-bijele svinje, a ako se gosti malo zadrže i razigraju, mogu i sami na svojim stolovima "giljotinirati" domaće kobasice dok piju probrana vina.  

Restoran Tri lučke je novi ponos kraja koji je obitelj Zorko otvorila prije tri mjeseca. Iz njega se sa brda pruža pogled na grad i vinograde. Sagrađen je oko najveće preše za vino u Evropi. Preša je od hrasta, dugačka je 12m, istovremeno je mogla prešati 5000l mošta, a danas se oko nje serviraju kreativne delicije lokalnih okusa koje priprema i originalno servira sa svojim timom chef Dejan Masnak. Nađe se tu i finger fooda od mesa krvavice u tijestu, mazalica sa lokalnim travama, kreativnih slow food menija prilagođenih sezoni i na izbor pjenušaca i vina. Mi smo imali zadovoljstvo uz specijalitete Tri lučke probati pjenušac i vina vinarije Kos i vina Žaren. Ako se odlučite ženiti, imaju u Tri lučke posebni paviljon za svadbe, obučen sav u bijelo, a ako želite spojiti top gastronomiju sa sastancima, na raspolaganju je kongresna sala za do 100 osoba. Odmah preko puta nje je vinoteka restorana.

Najzastupljenija sorta grožđa je modra frankinja, a vinarija Kerin u svojoj Hiši frankinje proizvodi i vino Bijela frankinja, te kombinira frankovku s vinjakom u spoju Keros. Domaćin nam se pohvalio i s vinom First Lady u čijoj je proizvodnji sudjelovao skupa s još tri kolege vinara u čast Malaniji Trump koja je rodom iz Sevnice.

U Posavju su veliki zaljubljenici u cviček – vino na granici europske legalnosti. Naime, cviček se sastoji od 4 sorte grožđa – 2 bijele (rizling i kraljevina) i 2 crne (zametna crnina 40-50% i modra frankovka) i ima manje od 10% alkohola, a oboje po europskim zahtjevima nije prihvatljivo te slovenci skoro nisu ušli u Evropsku Uniju jer se nisu htjeli odreći cvičeka. Kompromis je nađen tako da je cviček postao jedan od 4 izuzetaka koji su kao zemlja imali pravo zatražiti.

Danas mu je na Raki  posvećen Cvićekov hram i muzej, ima svoju ambasadu, bira se kralj cvičeka i s ponosom ga proizvodi svaka vinarija, prezentirajući ga uz bok puno kvalitetnijih i oplemenjenih vina.

Više fotografija s ovog putovanja možete pogledati na Dan prvi i Dan drugi.

Do sljedećeg posjeta deželi, na svidenje!

Karin Mimica

Gastronomske reportaže iz Slovenije na www.gastronaut.hr:

Od okusa, do okusa - Posavjem

6 iznenađenja Bele krajine udaljenih nekoliko kilometara od Hrvatske

Food bluz i odgovor na pitanje zašto gastroljupci trebaju posjetiti Ljubljanu

Vinske fontane, veprovi koji se hrane tartufima, novinarska berba i gastronomija Kopra i okolice

Vipavska dolina

Novinarska šetnja Slovenijom