Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Usred ljeta, na 1776 metara nadmorske visine, s pogledom na Austriju i Njemačku, pila sam šnaps, koji je zapravo rakija, ali premda se radi o gotovo istom piću ne volim ih prevoditi radi njihovih kulturnih pozadina. Ovo nije priča o alkoholu, a ispijena čašica služi nam samo kao aperitiv. Posluživali su i štrudlu od jabuka, ali još nije vrijeme za desert.

S te visine planine Untersberg vidi se cijeli Salzburg, a da bi se došlo do tog pogleda nije potrebno kupovati planinarsku opremu. Uspinjača Untersbergbahn za desetak minuta prevozi posjetitelje gore, a potom se oni mogu odlučiti žele li krenuti nekim od obilježenih planinarskih šetnica ili sjesti i uživati u pogledu i čistom zraku. Prema legendi, Karlo Veliki nikad nije umro, nego se skriva upravo u toj planini. 

U ljudskoj je prirodi da se divi geniju, pa je tako i turistička ponuda Salzburga, Mozartovog rodnog grada, posvećena njemu. Na svakom koraku odzvanjaju Mozartove skladbe, a mogu se isprobati dvije vrste Mozart kugli – komercijalne i savršeno okrugle koje se mogu nabaviti na svakom bolje opremljenom aerodromu, i one originalne, u plavom omotu, ručno rađene, koje je Paul Fürst počeo proizvoditi 1890. godine u maloj slastičarnici u centru grada.

Grad ima 150 tisuća stanovnika, ali mu se populacija udvostruči dolaskom turista. Sadržaja ima dovoljno da bar četiri dana ispuni program i zadovolji sasvim različite interese. Prvo, nudi obilje muzeja, i to ne običnih muzeja. Naravno, najposjećeniji je muzej u Mozartovoj rodnoj kući u centru Starog grada, ali je daleko od jedinog. Muzej moderne umjetnosti nalazi se na vrhu brda, a do njega vozi lift. Panorama Museum omogućuje usporedbu Salzburga prije 200 godina i danas. Haus der Natur interaktivan je prirodoslovno-tehnički muzej u dvije zgrade, idealan za provesti kišni dan (a takvih ima dosta). Djeci je prilagođen muzej igrački, a odraslima muzej u pivovari Stiegl – gdje uz obilazak pivovare posjetitelji mogu isprobati i različita piva koja proizvode, od lagera preko IPA-e do pive s hibiskusom. Hangar 7 moderno je konstruiran hangar gdje su izložene skupe igračke Red Bulla. Od aviona, preko trkaćih automobila, do odjela u kojem je Felix Baumgartner oborio svjetske rekorde – sve je odmah pored glavnog aerodroma, a ulaz je besplatan.

Drugo - Salzburg ima neraskidivu vezu s glazbom. Svakodnevno se održavaju koncerti, a česta je asocijacija i na mjuzikl „Moje pjesme, moji snovi“. Nije poznato da je kapetan von Trapp bio rođen u Zadru, ali je poznata njegova obiteljska glazbena priča snimana na jezeru pokraj Salzburga. Do tamo vozi običan autobus, ali i Amphibienbusfahrt, koji omogućuje razgledavanje i po rijeci, i kopnu. “Moje pjesme, moji snovi” uglazbljen je i u lutkarskoj predstavi u Marionettentheater-u, kazalištu lutaka koje je pri UNESCU zaštićeno kao nematerijalna kulturna baština.

Kod nematerijalne baštine ističu se i velike porcije hrane. Stvarno velike, na način da umjesto brige hoće li obrok biti dovoljan, treba brinuti što s ostacima. Jedu se austrijski specijaliteti, bečki odrezak, rebarca, ovisno o godišnjem dobu specijaliteti sa šparogama i gljivama. Poseban doživljaj pružaju restorani izvan centra grada, prilagođeni lokalcima koji vole provoditi vrijeme u prirodi. Jedan takav je i Gasthof Die Pflegerbrücke u blizini dvorca Hellbrunn.

Dvorac Hellbrunn barokna je vila sagrađena za užitak. U samoj je palači postavljena interaktivna izložba o životu nadbiskupa Markusa Sittikusa, a u vrtovima koji je okružuju su među prvima postavljene igre s vodom. Dok su u drugim dvorcima uklonjene nakon što su izašle iz mode, ovdje su ostale u originalnom obliku. Sve su salzburške atrakcije uključene u cijenu Salzburg Card-a, a uz njih i vožnje gradskim autobusima.

Salzburg ima posebnu vezu s visinom, a to se vidi čak i u desertima (napokon!). Salzburger Nockerln je sufle koji na tanjuru prikazuje brda koja okružuju grad, Kaizerschmarn je carski drobljenac, drobljena palačinka koja je ime dobila po austrougarskom caru Franji Josipu I., štrudla od jabuka je nezaobilazan desert, a kome se posebno svide može ih naučiti i samostalno pripremiti na radionici. Nakon svega toga, nema šanse da posjet Salzburgu ostavi gorak okus u ustima.