Najveća hrvatska baza restorana i recepata

piše: Tomislav Radić

Udruzi Rudarska greblica Ministarstvo poljoprivrede je 16. listopada 2017. odobrilo prijelaznu nacionalnu zaštitu naziva kolača Rudarska greblica oznakom zemljopisnog podrijetla. To je prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.
U Rudama već 32 godine održavaju manifestaciju “Dani Rudarske greblice”. U povodu odobrene zaštite održana je konferencija za novinare na kojoj su o greblici govorilili predsjednik Udruge Rudarska greblica Andrejas Nikl koji je i proizvođač greblice i potpredsjenik te udruge Josip Lebegner.
Rudarska greblica od sada se može proizvoditi samo u Rudama pored Samobora i okolnim selima, a to su Cerje, Kotari, Braslovje, Prekrižje Plješivičko te Manja Vas. Način pripreme, receptura te konačni izgled moraju biti u skladu s propisanim i zaštićenim pravilima koja se nalaze u službenom dokumentu odobrenom od Ministarstva poljoprivrede. Svi proizvođači greblice obavezni su sklopiti ugovor s certifikacijskim tijelima, ovlaštenim od Ministarstva poljoprivrede, kako bi se kontrolirala svaka faza pripreme, proizvodnje i stavljanja proizvoda Rudarska greblica na tržište.

Rudarska greblica je kupcima dostupna u Rudama, Samoboru te u Zagrebu u nekoliko trgovina zdravom hranom. Kupac će zaštićeni proizvod odnosno Rudarsku greblicu prepoznati po oznaci Ministarstva poljoprivrede koja će biti istaknuta na deklaraciji proizvoda ili na pakiranju.

Prijelazna zaštita vrijedi na području Republike Hrvatske dok se ne ostvari zaštita na razini Europske Unije, što je sljedeći korak Udruge i Ministarstva poljoprivrede. Rudarska greblica je težački kolač koji su u mjestu Rudama žene pripremale svojim muževima koji su radili u rudnicima. Danas je obnovljeni rudnik Sv. Barbare turistička atrakcija Ruda i Samobora.
Greblica se sastoji od pečenog ručno valjanog tankog tijesta od pšečeničnog brašna, svinjske masti, sucekretovog ulja, mlijeka, jaja, kiselog vrhnja, soli, kvasca, šečera i vode, a puni se nadjevom od svježeg kravljeg sira.

U Europskoj Uniji zaštićena su 1592 proizvoda, od čega Hrvatska ima 18 zaštićenih te 5 proizvoda u postupku registracije.