Na prostoru Muzeja Staro selo u Kumrovcu održana je 10. Štruklijada , manifestacija Krapinsko–zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog specijaliteta koji ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra.
Pobjednik ovogodišnje Štruklijade je Klet Zagorski dvori - OPG Micak iz Marije Bistrice, drugo mjesto pripalo je Slasticama Tri užitka iz Bedekovčine, dok je treće najbolje štrukle na svijetu pripremio Restoran&catering Sermage iz Svetog Križa Začretja. O tituli najboljih štrukli odlučio je ocjenjivačkog suda u sastavu: predsjednik Branko Ognjenović poznati hrvatski kuhar i akademik kulinarstva te članovi: direktor tvrtke za savjetovanje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu Štruml Ivica Štruml i Branko Čukelj direktor hrane i pića u Hotelu Sheraton te dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.
Štruklijada je ove godine organizirana u sklopu provedbe projekta "Uživam tradiciju" koji je dio Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. Projekt se sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, traje do 2019. godine, vrijedan je 1,500,000 eura, a u sklopu njega će sljedeće godine biti održana i manifestacija Babičini kolači.
Zagorski štrukli se spravljaju od svježeg kravljeg sira, maslaca, jaja i kukuruznog brašna pomiješanog s pšeničnim. Premažu se vrhnjem i zapeku u krušnoj peći.
Recepte za štrukle možete pronaći i u našoj recepta: