Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Osnovne karakteristike dalmatinske kuhinje su svježe namirnice, jednostavna priprema s malo začina i začinskog bilja (izuzev peršina, češnjaka, luka i lovora), bez previše sklonosti eksperimentiranju s namirnicama i gastro novitetima. Obrok treba početi dalmatinskim pršutom i paškim sirom (Sirana Gligora) slanim srdelama i salatom od mekušaca ili ribljom marinadom, sve obavezno uz dodatak maslina koje se u gotovo svakom dalmatinskom mjestu konzerviraju drugačije. Dalmacija se diči mnogim visoko rangiranim maslinovim uljima (Torkul, Zlatno ulje). Čuvene su i sirove stonske kamenice. Nastavak je riblja juha, pašta - šuta, maneštra od janjetine i kaštradine, janjeće tripice, frigani gavuni, artičoke s graškom. Slijede riba lešo s blitvom i krumpirom, riba na gradelama, brudet, buzara od školjaka i škampi, gulaš od suhe hobotnice ili od mesnih jela, govedina lešo sa salsom, pašticada, janjetina kuhana s povrćem, meso s roštilja marinirano ružmarinom i maslinovim uljem ili čuvena otočka janjetina s ražnja. Od slastica je najpoznatija dubrovačka rožata, starogradski paprenjak i suhe smokve.

Najpoznatiji specijaliteti neretvanske i cetinske kuhinje su brodet od jegulja i žaba te buzara od riječnih rakova. Lastovo je poznato po jastozima i starim sortama voća i povrća.

Vrhunac dalmatinske proizvodnje vina dostignut je na poluotoku Pelješcu i otoku Hvaru. Najpoznatije bijele sorte Dalmacije su pošip (PZ Svirče), debit (Vinarija Sladić)i maraština (Vinarija Sladić), pod drugim nazivom rukatac te hvarska bogdanuša (PZ Svirče). Vinarija Plenković proizvodi kupažu autohtonih bijelih sorata pod nazivom Zlatan otok. Kao prijelaz dobro je probati rosé (PZ Svirče). Uz tamno meso i plavu ribu najčešće se pije plavac (PZ Kuna), Zlatan plavac Grand cru, Crljenak (Plenković), plavina (Vinarija Sladić), babić, vrhunski plavac, dingač (Matuško, PZ Kuna), vrhunski Ivan Dolac (PZ Svirče - Badel 1862), postup ili syrah. Uz desert preporučamo prošek (PZ Svirče i Plenković).

Ekskluzivni restorani su Gariful na Hvaru, Kadena i Zrno soli u Splitu, Pelegrini u Šibeniku, Atlas klub Nautika u Dubrovniku, Villa Neretva (dalmatinska i neretvanska kuhinja) u Metkoviću i Zlatna ribica (riblji) u Brodarici kraj Šibenika. Pretežito riblji specijaliteti karakteriziraju restorane 4 ferala u Paklenici, Nika i Fošu u Zadru, Zlatne školjke u Skradinu, Porat u Zatonu, Bota Šare, Galiju u Cavtatu, Kapetanovu kuću (uzgajalište školjaka) u Stonu i Klarisu u Dubrovniku. Specijalitete u domaćoj atmosferi možete probati Kod Mije u Lokvi Rogoznici i Starom kapatanu u Orebiću. Kreativna kuhinja s tradicionalnim namirnicama karakterizira Bobu na Murteru, Porto Rosso na Lastovu i Arkadu u Splitu. U novaljskom Boškincu nude slow food sezonskih specijaliteta. U Knezu u Omišu se ponose vlastitim ekološkim uzgojem namirnica i poljičkim specijalitetima. U Čaporicama u Trilju možete uživati u sinjskim, a u Kaštil Slanici u cetinskim specijalitetima.