Najveća hrvatska baza restorana i recepata

 Mnogi su nogometni navijači posjetili Moskvu tijekom svjetskog nogometnog prvenstva. Mnogi su je zaljubljenici u kulturu i fantastičnu arhitekturu i posjetili i prije, kao turisti. Tijekom nogometnog prvenstva Rusija je pokazala koliko se njezini posjetitelji mogu u njoj osjećati sigurno i ugodno, a mi ćemo se u ovoj temi tjedna pozabaviti s nekoliko starih i nekoliko novih atrakcija za turiste kojih je u Moskvi svakog dana sve više i više. Nalaze se na površini grada, pod zemljom i u zraku.

 Taj ogroman grad u kojem živi preko 15 milijuna stanovnika, a dnevno se po njemu kreće još 50% više, isprepleten je širokim avenijama od kojih neke imaju po 16 trakova i parkovima veličine manjih gradova. Remek djela arhitektonske baštine, ogromni spomenici i trgovi, izmjenjuju se s nekim od najviših nebodera na svijetu i ljepotama futurističke arhitekture. Na koliko god vremena odlučili otići u Moskvu, bit će vam premalo vremena za posjetiti djelić onoga što nudi. Grad u kome živi četiri puta više stanovnika nego u našoj državi, stalno ulaže u nove atrakcije i međunarodne manifestacije, a Odjel za sport i turizam Vlade Moskve u njihovu promociju. Bilo je zadovoljstvo odazvati se njihovom pozivu na trodnevnu turu za novinare organiziranu u vrijeme održavanja  XI Međunarodnog festivala "Spasskaya Tower" na kome je sudjelovalo preko 1000 izvođača iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike.

Vojna muzika je na njemu dobila sasvim novu dimenziju jer se vojnici bore za naklonost publike muzikom, plesom, scenografijom i pirotehničkim efektima. Na otvorenju se moglo primjerice vidjeti trupu iz Šri Lanke koja je za svoju muzičku podlogu odabrala pjesmu Mama Mia, Holanđane koji su predstavili ples bicikala,

Meksikance u njihovom nacionalnom ritmu i nošnji,

trupu iz Omana koja se u ritmu muzike borila za naklonost svojih bula, Škotlanđane s gajdama,

vojnike u pokretu valcera... Festival  se održava na Crvenom trgu, a kao dodatni doprinos čarobnoj atmosferi, najslikanija crkva – Katedrala Sv. Vasilija Blaženog mijenja boje.

Nisam je mogla prestati slikavati, pa je u različitim izdanjima možete pogledati ovdje. Crveni trg je predvorje Kremlja za čije razgledavanje treba rezervirati nekoliko sati. Iz njega su nekada vladali Ivan Grozni, Lenjin, Staljin, Gorbačov i Jeljcin, a danas iz njega vlada Putin. Gradio se od 14.-17. stoljeća, a kada se nađete na njemu, zaslijepi vas blještavilo na desetine zlatnih kupola, koje krase palače i katedrale.

 Na Crveni trg se nadovezuje još jedno remek djelo arhitekture - robna kuća GUM u kojoj se zastupljeni najjači svjetski brendovi, ali i posebne sezonske dekoracije kao što je primjerice fontana s lubenicama.

 U njoj je i Beluga bar posvećen najcjenjenijem kavijaru kojeg se sljubljuje sa šampanjcima, pjenušcima i votkom.

 Pored Crvenog trga nalazi se park  Zaryady  u kome su izmjenjuju nasadi “divljeg” bilja i tehnološke atrakcije,

 a dio parka je i lebdeći most iznad rijeke Moskve.

 Po rijeci Moskvi brode brojni brodovi/restorani s kojih tijekom plovidbe možete uživati u pogledu na ljepote grada. Mi smo zaplovili brodom Raddison Royal te vizualni užitak spojili s gastronomskim. Kao što Crveni trg, Kremlj, Radisson Collection Hotel Moscow i Katedrala Krista Spasitelja s rijeke plijene poglede, tako i Moscow City - kvart 15 staklenih nebodera koji su u punom smislu te riječi neboderi čini prizor idealan za fotografiranje i izaziva da se Moskva pogleda s njihovih visina.

 Na jednom od njih, na neboderu Oko, nalazi se na 84. katu restoran Ruski - najviši u Europi. Na drugom - neboderu Federacije nalazi se PANORAMA 360 na kojoj možete u krug prošetati uz prozirne staklene zidove i s 374 m visine razgledati Moskvu sa svih strana.

 Prekrasan pogled na Moskvu, pruža se i s s Vorobiyovi brda (poznatih i kao Vrapčeva ili Vorobljeva brda) u čijem je susjedstvu jedno od najpoznatijih sveučilišta na svijetu – Lomonosov u kome su educirani mnogi umovi koji danas kreiraju naš svijet i u kome povremeno predaje Kroatistiku i Hrvat, svjetski putnik, novinar i profesor Slobodan Kadić. S Vorbovljevih brda se pruža pogled i na stadion Luzhniki koji je nakon Svjetskog nogometnog prvestva postao jedna od značajnih turističkih atrakcija i po kome je organizrana tura za turiste u trajanju od 2 sata.

 Ukoliko vam od nekoliko stotina muzeja, parkova

i drugih atrakcija ostane vremena i za proučavanje narodnih običaja, u fascinantnoj ljetnoj rezidenciji ruskih careva Kolomenskoye

uz šetnju njihovim nekadašnjim životnim prostorima i upoznavanjem s njihovim navikama, danas možete sudjelovati i u igrokazu ruske svadbe u originalnim kostimima.

 Moskva ne živi samo na zemlji, rijeci i nebu Moscow City-a, njezino je podzemlje isprepleteno mrežom metroa čije stanice izgledaju poput muzeja, a jedna od njih završava u podzemnom kompleksu sagrađenom i opremljenom za preživljavanje u slučaju nuklearnog rata pod nazivom Bunker-42. Danas je to Muzej hladnog rata. 16 katova ispod zemlje možete razgledati jedinu repliku prve ruske nuklearne bombe i specijalnim efektima doživjeti u sigurnosti podzemlja “nuklearni napad” na površinu grada. 

 Kao utočište za spavanje predlažemo hotel koji su i nama domaćini pažljivo odabrali i iz kojeg se pruža pogled od Crvenog trga i Kremlja preko spomenika Petru Velikom do Moscow City-a - hotel President, smješten uz šetalište rijeke Moskve na kome su brojni kafići i restorani, a udaljen je 15-ak minuta šetnje od glavnih atrakcija u centru centra. I doručak im je za svaku pohvalu, a osobno sam se držala delicija od lososa, sirove haringe i dimljene jesetre.

 Ako želite uživati u gastronomskim posebnostima i autentičnim gastronomskim navikama zemlje u kojoj se nalazite, u Moskvi trebate početi obrok sa salatama čiji su sastavni dio uz najčešće na kockice narezano povrće i komadići mesa ili ribe.

Slijedi juha boršč od cikle s drugim povrćem te sušenim mesom.

Moskovljani vole punjena tijesta i imaju ih u svim varijacijama, uključujući i palačinke s kavijarom. Za glavni obrok obično se služi neki od mesnih specijaliteta krčkan i poslužen u glinenoj posudi,

a za desert neki od specijaliteta na bazi meda ili šumskog voća.

 Od pića se ponose prirodnim sokovima od šumskog voća i naravno domaćom votkom koju restorani često i sami proizvode za svoje potrebe. Votka u Rusiji nije samo aperitiv ili sastavni dio koktela, u restoranima će vam je ponuditi i uz jelo. Vino nije sastavni dio ruske tradicije, ali ukoliko inzistirate, možete izabrati između s naše perspektive precijenjenih vina iz Francuske, Italije i Južne Amerike. Pive ima i iz ruskih pivovara i mogu biti zadovoljavajući kompromis uz konkretne i začinjene obroke. U Moskvi kao u svjetskoj metropoli možete birati među tisućama restorana koji njeguju različite kuhinje. U nju dolaze i turisti iz svih krajeva svijeta vidjeti, upoznati, osjetiti i doživjeti sve ono što čudesna Moskva nudi.

 Svjetska organizacija turističkih novinara FIJET dodijelila je Moskvi 2015. godine FIJET-ovu Zlatnu jabuku, Oskara za turizam.

 Gledajući kontinuirani rast i turistički razvoj tog prekrasnog živog organizma od grada, zahvaljujem na prilici što sam je mogla posjetiti i upoznati Odjelu za sport i turizam Vlade Moskve na čelu s Nikolai Gulyaev i Ekaterinom Borisovom, za medije zaduženoj Olgi Timofeevoj te našoj vodičici Yuliji Yurievoj punoj znanja i zanimljivih informacija.

 Do svidanja!

 Karin Mimica