Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Uspomena na plemićke gozbe u tim krajevima reflektirala se i na današnje specijalitete, najčešće mesna jela komplicirane pripreme. Od hladnih predjela svakako treba probati meso z lodrice (meso čuvano u začinjenoj masti), sir prge, svježi kravlji sir s crvenom paprikom, domaću šunku i gusju paštetu. Od toplih predjela čuvena je štruklova juha, zagorska juha od krumpira, šunka pečena u tijestu te gorički gulaš. Za glavno jelo treba probati pečenu puricu, patku ili gusku s mlincima ili punjene heljdinom kašom, sušenu pa kuhanu svinjsku koljenicu ili krvavice s kiselim kupusom, sarme, Stubičku pisanicu, punjena teleća prsa, punjenu kokoš, kokoš s domaćim rezancima, samoborski kotlet i kotlovinu, pečenku u mrežici i kao prilog heljdinu kašu, kukuruzne zlevke ili podravski grah. Mjesta treba ostaviti i za slane i slatke štrukle, zagorsku bučnicu, štrudle s raznim nadjevima, bregovu pitu ili hrvatske palačinke.

Uz jela se od bijelih vina najviše pije graševina i rajnski rizling te chardonnay, sauvignon (Kocijan), pinot sivi i traminac (Kocijan), a od crnih vina pinot crni i portugizac. Međimurska županijska marka vina pušipel (Kocijan) proizvodi se od sorte moslavac bijeli (šipon), a za svaki vinograd se odabire tehnologija koja daje najbolje sorte.

U Maloj hiži kraj Čakovca uspjeli su vrhunski spojiti tradiciju i nove gastronomske trendove. Zelenjak u Kumrovcu, Međimurski dvori kraj Čakovca i Varaždin u Varaždinu, ističu se autohtonim ambijentom i širokom ponudom regionalnih specijaliteta. Palatin u Varaždinu i Dvorac Mihanović u Tuheljskim toplicama su svoju ponudu obogatili i jelima s povijesnim pričama. Podravski specijaliteti se njeguju u Koprivnici u Podravskoj kleti i Kralušu,  varaždinski u Turistu u Varaždinu, a Trattoria Rustica se uz regionalne specijalitete ponosi i mediteranskim. Mamica u Nedelišću nudi domaće specijalitete, u Villi Magdaleni i Academiji s domaćim namirnicama prate najnovije svjetske trendove, a u Bedemu kreiraju novu varaždinsku kuhinju.