U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba održano je 22. prvenstvo sommeliera Hrvatske u lošinjskom hotelu Bellevue.
Sommelier Ivan Jug zaposlen u zagrebačkom restoranu Noel, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2018. godinu.
Na Prvenstvu su nastupila 34 natjecatelja. Uz Ivana Juga, u finalu su se natjecali, Siniša Lasan, sommelier u dubrovačkom restoranu Proto te Goran Petrić iz zagrebačkog restorana Noel. Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala poput sparivanja vina uz zadani menu, ispravljanja vinske karte, dekantiranju crvenog vina, kušanja “na slijepo”, prepoznavanju i opisu domaćih i stranih vina, prepoznavanju jakih alkoholnih pića, rastakanju Magnum boce te komunikaciji s gostima.
Riječ sommelier dolazi iz fancuskog jezika, a doslovan prijevod bi bio onaj koji služi vino, konobar za vino.
Sommelier je poznavatelj vinske kulture koji gostu daje preporuku i poslužuje određeno vino uz određeno jelo. Sommelier brine o vinu od trenutka njegove kupovine, čuvanja, pa sve do posluživanja. Mora znati dekantirati vino, servirati pjenušac, odabrati pravu čašu i temperaturu vina.