Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Osnovne karakteristike kuhinje Slavonije i Baranje su obilne porcije ukusnih i poprilično začinjenih jela. Trendovi “zdrave prehrane” još nisu zaživjeli u većini slavonskih restorana. Za hladno predjelo se obično servira kulen, svježi kravlji sir posut slatkom paprikom i slavonska šunka uz razno kiselo povrće. Toplo predjelo je čobanac (ljuti jušni gulaš) ili riblji paprikaš s domaćom tjesteninom te pogačice od sala. Slijedi raznovrsna ponuda specijaliteta od riječne ribe - šarana, soma, smuđa i kečige ili mesnih specijaliteta kotlovine, roštilja i odrezaka punjenih slavonskom šunkom, sirom, gljivama, pileći paprikaš te divljač na razne načine. Kao prilog se često služi sataraš ili ajvar.

Za desert treba svakako probati gužvaru, orehnjaču, makovnjaču i savijaču od svježeg kravljeg sira.

Glavna sorta grožđa je graševina, pa se tako 19 vinara okupilo u udruzi Graševina Croatica i zajednički nastupaju na prezentacijskim sajmovima.

Uz hladne mesne nareske, jela od ribe i bijela mesa predlažemo suhu graševinu (članova Graševina Croatica), rajnski rizling ili rizling. Uz jela od bijelog mesa s umacima preporuča se chardonnay, sauvignon (Krauthaker), silvanac zeleni (PP Orahovica) i traminac (Iločki podrumi). Uz jela od tamnog mesa i jela od divljači pašu crna, suha frankovka, merlot (Brzica i Belje) i cabernet sauvignon (Brzica).

Kreativni specijaliteti bazirani na domaćim namirnicama i visoko poštivanje kulture vina karakterizira Club Waldinger u Osijeku. Josić u Zmajevcu i Dvorac Principovac u Iloku, uz vrhunske slavonske specijalitete nude i nagrađena vlastita vina. Slavonski specijaliteti karakteriziraju i restorane Baranjska kuća u Karancu i Vrške u Vukovaru. Terasa u Daruvaru uz slavonske nudi i češke specijalitete, a Zimska luka im pristupa inovativno. Kormoran u Bilju poznat je po specijalitetima sa slatkovodnim ribama.