Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Iako su tjestenine uglavnom na glasu kao lagana jela, lazanje su iznimka, jer se među velike listove tjestenine može smjestiti cjelovit, kaloričan glavni obrok. Nakon što se odlučite pripremiti tijesto ili ga jednostavno gotovog kupiti, možete ga puniti nadjevom od mljevenog mesa, ribe, povrća, sireva. Lazanje su naročito pogodne za spremanje u zimsko doba, jer se zgotovljuju u pećnici pa imate i njezin doprinos grijanju kuće. One su jedna od najstarijih vrsta pašte, a smatra se da su ih prvo počeli pripremati u pokrajini Emiliji u Italiji. Danas ih pripremaju po cijelom svijetu, a osim nadjeva razlikuje se i umak kojim ih se prelije prije nego što ih se stavi zapeći u pećnicu. U okolici Firence prelijevaju ih Umakom bešamel ili Umakom bolonjez. U Liguriji ih prelijevaju Umakom pesto i imaju status laganog ljetnog jela. U Kalibriji ih u doba karnevala rade sa sirom rikota.
Iako će vam u većini recepata predlagati da listove pašte režete na pravokutnike veličine 8 x 14 cm, puno ih je praktičnije oblikovati u veličinu posude u kojoj ćete ih pripremati. Dakle, listove pašte skuhate, naizmjenično u vatrostalnu posudu slažete list pašte, pa sloj nadjeva po izboru, a kada vam ponestane namirnica prelijete jednim od predloženih umaka i stavite u pećnicu na 15 minuta da se sve skupa lijepo zapeče.
Nedajte se zbuniti time što u našem primorju lazanjama zovu rezance, taj izraz u primorju vjerovatno potiče od lazzanjeta koje su se radile od istog tijesta kao i lazanje, ali su se umjesto na krpice rezale na vrpce. Dakle, ukoliko želite dodatno «zagrijati» kućnu atmosferu mi vam predlažemo: Lazanje VesuvioLazanje sa skutomBijelo-zelene lazanjeZelene lazanjeBijele lazanje ili Lazanje za sladokusce.