U sklopu Sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu cjelodnevno kuharsko natjecanje, održano u dva kruga, iznjedrilo je pobjednika. Dobitnik prestižne nagrade i prijelazne skulpture CRO TOP 10 je Zlatko Novak kuhar iz varaždinskog restorana Bedem. Zlatko je u jakoj konkurenciji uspio obraniti dvostruki naslov te se po treći puta za redom okititi ovom titulom.
CRO TOP 10 je pozivno natjecanje, a svoj poziv sudionici su zaslužili natječući se na Hrvatskom kuharskom kupu, Državnom kuharskom prvenstvu i međunarodnim natjecanjima pod okriljem WACS-a (Svjetsko udruženje kuhara) poput Kulinarske olimpijade ili Svjetskog kulinarskog kupa. Na kulinarskom poligonu Hrvatskog kuharskog saveza u sklopu Sajma danas su se demonstrirale zavidne kuharske vještine, znanje, umijeće, brzina i spretnost.
Od 10 do 19 sati osmero hrvatskih kuhara, borilo se za titulu najboljeg, pripremajući jela na zadane namirnice u kvalifikacijskom dijelu te na nepoznate namirnice u finalnom dijelu. Nakon što su uz podršku publike svi natjecatelji u samo 60 minuta pripremili svoja jela, stručni je ocjenjivački sud u sastavu Miro Dolovčak, Marija Kuzminski i Gostimir Dragić bodovao i prokomentirao njihove radove, a troje najboljih ušli su u finale.
U finale su se plasirali dvoje Varaždinaca, spomenuti Zlatko Novak te Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković, a njima se priključila mlada Ana-Marija Stanković, dvostruka pobjednica Hrvatskog kuharskog kupa.
Finalisti su pripremali glavno jelo od orade i desert, s namirnicama koje su saznali tek ulaskom u kuhinju. Pobjedničku prijelaznu skulpturu i vrijedne sponzorske nagrade uručili su im članovi Ocjenjivačkog suda HKS-a i gđa. Doc. Dr. Sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića.
CRO TOP 10 je natjecanje kao šlag na torti petodnevne manifestacije Hrvatskog kuharskog saveza u sklopu sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu. U pet dana manifestacije posjetitelji će kušati preko 2000 porcija tradicionalnih hrvatskih jela koje su predstavljale Udruge kuhara Zagrebačke, Varaždinske, Istarske, Vukovarsko-srijemske, Primorsko-goranske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Kuhari iz spomenutih županija potrudili su se da nitko ne ostane gladan, a posjetitelji su kući mogli ponijeti recepte i vrijedne kuharske savjete iz prve ruke. Prava poslastica očekuje nas u subotu kada je na programu amatersko natjecanje u ukrašavanju Dolcela torti u kojima će sudjelovati posjetitelji Sajma. Oni će uz pomoć profesionalnih slastičarki ukrašavati već unaprijed pripremljene torte, a najbolji će tortu moći ponijeti kući.
Rezultati kuharskog natjecanja CRO TOP 10, 2019.
Kvalifikacije - glavno jelo | |||
Plasman | Natjecatelj | Bodovi | |
1 | Zlatko Novak | 79,00 | |
2 | Ivan Tomas | 72,33 | |
3 | Ana-Marija Stanković | 72,00 | |
4 | Nikolina Lončar | 69,00 | |
5 | Marko Martinac | 63,33 | |
6 | Klaudio Mrkić | 61,00 | |
7 | Marin Sambolek | 60,67 | |
8 | Dario Špehar | 57,00 | |
Finale - glavno jelo | |||
Plasman | Natjecatelj | Bodovi | |
1 | Zlatko Novak | 73,00 | |
2 | Ana-Marija Stanković | 71,33 | |
3 | Ivan Tomas | 67,33 | |
Finale - desert | |||
Plasman | Natjecatelj | Bodovi | |
1 | Zlatko Novak | 75,67 | |
2 | Ana-Marija Stanković | 70,33 | |
3 | Ivan Tomas | 66,67 | |
Ukupni poredak | |||
Plasman | Natjecatelj | Bodovi | |
1 | Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin | 227,67 | |
2 | Ana-Marija Stanković, Vinkovci | 213,66 | |
3 | Ivan Tomas, Restoran Fontana Crnković, Varaždin | 206,33 | |
4 | Nikolina Lončar, Restoran Zlatan, Koprivnica | 69,00 | |
5 | Marko Martinac, Restoran 4 Kantuna, Zadar | 63,33 | |
6 | Klaudio Mrkić, Falkensteiner Hotel Adriana, Zadar | 61,00 | |
6 | Marin Sambolek, Hotel Turist, Varaždin | 60,67 | |
8 | Dario Špehar, Hotel Plitvice, Plitvička Jezera | 57,00 |