Uoči manifestacije Krk Food Fest: Okusi proljeća, koja se održava od 19.04.-31.05.2019. u 20-ak restorana otoka Krka, TZ otoka Krka, sve lokalne TZ i Gastronauti, organizirali su posjetu gastronomskim punktevima otoka Krka te poveli novinare iz sedam zemalja u šetnju Od okusa, do okusa.
Novinari predvođeni voditeljicom Gastronauta Karin Mimicom i direktoricom TZ otoka Krka Majdom Šale, posjetili su 20-ak gastronomskih i enoloških okusnih brandova, vozili se brodom sa staklenim dnom iz Malinske, izletničkim brodom iz Punta na otočić Košljun, prošetali antičkim središtem grada Krka, čuvenom Bašćanskom šljunčanom plažom, plažom s ljekovitim blatom u Čižićima, kušali vino žlahtina u njegom domu u Vrbniku, posjetili špilju Biserujku, Omišalj i Njivice.
Otok Krk je otok bogate povijesti i prekrasnih vizura, a njegovi okusi ogledalo njegovog prirodnog okružja, resursa i tradicije.
Restorani koji su bili domaćini - u Malinskoj restorani Mulino, Noštromo i Primorska koliba, konobe Bracera i Intrada te bistro Toni; u Vrhu Kuća krčkog pršuta Žužić, u Milohnićima konoba Pod prevolt, u gradu Krku Volsonis i konoba Galija; u Baški Heritage hotel Forza i restoran Cicibela; u Puntu restoran Marina i konoba Bocoon; u Vrbniku restorani Vinotel Gospoja i Nada; u Klimnu restoran Žal; u Omišlju restoran Maris te u Njivicama restoran Rivica, pripremili su jela karakteristična za ovo doba godine - jela sa šparogama, janjetinom, krčkim sirom, skutom, mladim ekološkim krčkim povrćem, samoniklim jestivim biljem te drugim proljetnim otočnim specijalitetima, ali i jela koja poput magneta privlače gastronome na Krk tijekom cijele godine.
Program Od okusa, do okusa:
Utorak, 16.travnja 2019.
Malinska, direktor TZ Daniel Manzoni
11:30 h – restoran Primorska Koliba, obitelj Iskra, tema: Okusi proljeća: skuta sa jadranskim škampima i šparogama, salata od morskih plodova sa bobom, rižoto s jadranskim kozicama , škampima i motarom, grdobina s pireom od boba i motara, panacotta sa šparogama te domaći crumble sa šparogama uz vina Šipun
12:00 h – Hotel Malin, restoran Mulino, tema: Spoj Mediterana i tradicije u jednom tanjuru - kuhanje velike fritaje sa šparogama, kozicama i špekom.
12:45 h - polazak brodom sa staklenim dnom prema Portu (Aquavision)
13:10 h - prezentacija ulja OPG Utla u masliniku, posjeta etnografskom muzeju u sklopu samostana Sv. Marije Magdalene u Portu (prijevoz vlakićem)
14:45 h – Konoba Intrada, obitelj Žgombić tema: Dubašljanska tradicija u novom ruhu - knežev presnac, pastirski pijat, domaća krčka janjetina na žaru s pečenim krumpirom, fazzoletti sa svježim sirom i špinatom
15:20 h – Konoba Bracera, Deni Šabalja, tema: Ribolovna tradicija Bracere – na meniju će biti ono što taj dan ulovi njihov ribarski brod - hobotnica pod pekom, uz vina Frajona.
16:00 h – Noštromo - prezentacija restorana Noštromo i bistro Toni:
restoran Noštromo, Mirjana Šop – tema: Primorska štorija, predstavljanje tradicionalnih jela: brudet, buzara, salata od sipe, marinada, makaruni, šurlice, presnac, kroštule, maslinovo ulje s ružmarinom... uz vina
bistro Toni, Dorotea Čeperić – beefsteak s krčkim povrćem i umakom od šparoga, linguine s dimljenim dagnjama i salata od capesanta i šparoga
Krk, direktorica TZ Nataša Jurina, gradonačelnik Dario Vasilić
17.15 h Milohnići, Pod prevolt, Katica Jurasić - rakija od kadulje, juha od koprive i brudet od sušene hobotnice
18.00 h Kuća krčkog pršuta, Vrh, braća Žužić, tema: Pršut – pašteta od pršuta, kruh s pršutom, maneštra s pršutom i proljetnim krčkim povrćem uz vina Gospoja.
Predstavljanje sajma Lovrečevo tijekom kojeg se održava Natjecanje u ručnom rezanju pršuta.
20.15 h Galija, obitelj Žužić, Krk, teme: Domaća tjestenina i kruh iz krušne peći - šurlice sa škampima i divljim šparogama, makaruni s domaćom sipom, ravioli punjeni jadranskim kozicama u umaku od crnog tartufa uz vina Josić i Brzica
21.00 h bar- restoran na starorimskim iskopinama Volsonis, Goran Stanić – bruskete - pašteta od janjeće jetrice, namaz od tune, pita od koprive, pita od šparoga i sira, rižoto od koprive i šparoga, šurlice od divljači sa otoka, krostata domaćeg pekmeza od šljiva ili smokava uz vina Agrolagune
Srijeda, 17. travanja 2019.
08.30 h u hotelu Dražica, prezentacija Krčkog sladoleda Gelati d'Oro - 100% prirodni sladoled bez umjetnih boja ili aroma, bez glutena, laktoze, rafiniranog šećera i veganski, Dalibor Jurina.
09.00 h organizirani prijevoz autobusom, šetnja Krkom s vodičem
10.00 h polazak za Bašku
10.30 h Baška, direktorica TZ Ivana Kovačić, načelnik općine Toni Juranić
Heritage hotel Forza, obitelj Dorčić, tema: 30 g obiteljskog ugostiteljstva - šurlice sa šparogama i kozicama, janjeće iznutrice s palentom, krema od skute uz vina Agris
Bašćanska staza glagoljice, plaža, najava Crne ovce
Cicibela, obitelj Bogdešić, kuhar Nenad Posavec, tema: Okusi Cicibele - riblji mousse, domaće kozice u dijon senfu i wiskyju, spaghettata alla Cicibela (buzara od jastoga, škampi i školjaka sa šurilicama) uz vina Pinkret i Svijetli dvori
13.30 h polazak za Punat, direktor TZ Branko Karabajić, načelnik općine Marinko Žic
Marina, Marina Punat, direktorica Renata Marević, voditeljica restorana Kristina Mrakovčić, tema: Tradicionalna jela na drugačiji način - „finger food“ na temu šparoga, janjetine i morskih delicija
Brodom do Košljuna
Bocoon, Davor Valenčić - file brancina u crvenom umaku od kapara sa aromatiziranom palentom; lungić BOCOON s umakom od luka i crvenog vina, prilog kroketi od graška; pečena pačja prsa na kremi od bundeve, poslužena sa umakom od cikle, salatom od jabuke, celera i oraha
17.30 h Vrbnik, direktorica TZ Sanja Polonijo
- Kuća vina Ivan Katunar, vina predstavlja Egle Katunar
- Muzej Stara verbenska kuća, u kojoj se nalaze fotografije i predmeti stari nekoliko stoljeća, a prikazuju život ondašnjeg „težaka“ i stanovnika Vrbnika. Muzej je živ, stvaran - poput gostoljubive hrvatske kuće, otvoren 2017. godine, a danas je Centar hrvatske kulturne baštine na otoku Krku, muzej lokalne povijesti, lokalni orijentir, turistička atrakcija za putnike, izvor žive povijesti i kulture Hrvatske, skladište autentičnih tradicija hrvatskog života. Kuća ima konobu u prizemlju, kuhinju na prvom katu i sobe na drugom katu. Vinarija Šipun prezentirat će u kući svoja vina, a Krčki sir - OPG Mirjenko Mrakovčić iz Kornića sireve.
- Nada, obitelj Juranić, tema: 45 godina Nade: terina od hobotnice, gusta riblja juha s brusketom od češnjaka, rezanci s janjećim žvacetom, file brancina s krumpir salatom, vrbnička kremšnita
- restoran Vinotel Gospoja, Franjo Toljanić, kuhar Dino Knežević, tema:Moderni pristup gastronomiji: kuhano-pohano jaje s mariniranim šparogama, teleći obrazi na kremi od tartufa, parfe od naranče, cryo cheesecake od ovčjeg sira
Četvrtak, 18. travnja 2019.
09.45 h polazak prema Klimnu, direktor TZ Boris Latinović
10.00 Žal, obitelj Fanuko - Bjelanović, tema: Gurmansko putovanje - morski vrt, domaći zeleni ravioli od špinata i skute i guanciale panceta; crvena bio riža sa kaneštrelama i kozice, goveđi obrazi u aceto glazuri, krema od krumpira i kandirani kumqwat, flexi choco ganache i žele od rabarbare uz vina Svjetli Dvori, Pinkret i Agrolaguna
11.00 h špilja Biserujka
12.30 h Maris, kamp Omišalj, tema: Krčki finger food uz vina Agrolagune.
- plaža, prezentacija Antičkih dana
- predstavljanje Zračne luke Rijeka
Njivice, direktorica TZ Omišalj-Njivice Andrea Orilić-Čutul
13.30 h Rivica, Dražen Lesica, tema: Tradicijska jela, more i šparoge
pjenušac Valomet, Maslinova ulja, Drobnica / Bonifačić
Kvarnerski škamp iz mora / mariniran / s jabukom uz Riesling kabinet Knebel 2016, Mosel
Oslić u juhi
Jež s tagliatelima uz Terre bianche couvee blanc 2016, Degrassi Istra
Lignja kozica / porto / palenta uz Sansigot 2015, Dobrinčić Vrbnik
Šparoga bijela čokolada / lješnjak uz Muškat Momjanski 2016, Kozlović Istra
On-line dostupne objave sa šetnje Od okusa, do okusa:
Internet portali i blogovi:
Paul Bradbury
Julijo Frangen
https://gastro.24sata.hr/spajza/krk-food-fest-okusi-proljeca-sjajno-za-bijeg-iz-metropole-23769
https://juliofrangenfoto.com/2019/05/20/krk-food-fest-okusi-proljeca/
Neno Pavinčić
https://www.tasteofadriatic.com/post/putevima-okusa-otoka-krka
https://www.gastrobajter.com/?p=4583
https://explorecroatia.eu/blog/proljetni-desant-na-krcke-trpeze-by-neno-pavincic/
Srečko Klapš
https://www.vecer.com/okusi-pomladi-otoka-krka-10001121
Maja Oven
http://turisticni-novinarji.si/2019/05/11/kulinaricno-kulturno-vandranje-po-krku/
Mevlida i Dario Novalić, BH putovanja
https://www.bhputovanja.ba/bs/gastro/ne-propustite-okusiti-proljece-na-otoku-krku/5625
Anita Žuvela Hitrec, Explore Croatia
https://explorecroatia.eu/blog/razglednica-s-krka-iz-bodulskog-pera/
https://explorecroatia.eu/destinacije/otoci/okusi-proljece-uz-krk-food-fest/
https://web.facebook.com/exploreCro/
Anna Rogač, Gastroeno
https://www.gastroeno.com/u-susret-krk-food-festu-okusi-proljeca/
Voljen Grbac
Marija Barić, Hia.com.hr
Vlado Šestan, Travel Advisor
www.travel-advisor.eu/na-ovom-se-otoku-jede-senzacionalno-dobro/
Željko Vukelić, najava u Liderpress (veći tekst ide u sljedećem tiskanom broju Lider)
Tomislav Radić
https://www.tasteofadriatic.com/post/okusi-proljeća-na-krku
http://www.businessin.hr/60-turizam/eno-gastro-ponuda/7823-okusi-proljeca-na-krku
Goran Gazdek, Deutsche Welle
https://www.dw.com/hr/ba%C5%A1%C4%8Danska-staza-glagoljice/g-48632725
Silverka Lesjak Klapš, revija Horizont
http://www.revijahorizont.com/
Milovan Kirinčić
https://otok-krk.org/krk/novinari-u-projektu-od-okusa-do-okusa-u-trodnevnoj-posjeti-otoku-krku
https://otok-krk.org/krk/krk-food-fest-okusi-proljeća-2019
Janez Platiše
RTVSLO: https://www.rtvslo.si/blog/janez-platise/krk-food-fest-okusi-pomladi/124001
Tanja Mojzer
https://otroski.rtvslo.si/bansi/prispevek/7071
https://www.rtvslo.si/zivljenjski-slog/ture-avanture/krk-otok-zanimivih-izletov-in-kulinarike/487355
https://www.rtvslo.si/blog/tanja-mojzer/krk-food-fest-preseneca/
Objave na televiziji i video prilozi:
Ivana Bilen Perić, HTV, Dobro jutro Hrvatska
https://web.facebook.com/watch/?v=290301715235161
Boris Rizman, Vega TV, Slovačka
http://vegatv.sk/index.php?mact=CGBlog,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=1906&cntnt01returnid=44
Maja Zagorčnik i Iztog Škofica GTV - Gorenjska televizija, Slovenija
http://www.gtv.si/index.php?option=com_content&task=view&id=14865&Itemid=2
Voljen Grbac
Stefan Celec i Brigita Bavčar, Slovenija
www.youtube.com/watch?v=vEM7f_em9AI
Radmilo Bumber, Srbija
www.youtube.com/watch?v=aLnjhmhBfJU&t=656s (od 4:45 do 10:35 mni)
Vlado Šestan, Travel Advisor
Đorđe Mihajlović, emisije Turistička prizma br. 1079 i 1080. http://turistickaprizmans.com/?page_id=22&lang=sr
Emisija Turistička prizma se emitira na: RTV Flash, RTV Sunce, RADIO Goldy, Radio Bačka, Radio Bela Crkva, Radio Beočin, Radio Active, Radio Kolubara, Radio Ema, RTV Vranje, Ekološki radio Fruška gora, Radio Vrnjačka banja, Radio Oskar, RTV Zaječar, Radio Max, Radio Zrenjanin, RTV Golija, RTV istočno Sarajevo, RTV INđija, Radio Djerap, Radio 996, RTV Rubin, Radio Kolašin, Radio D, Radio Majdanpek, RTV Kanal – M, Informativni centar Priboj, Radio Sombor, Radio Subotica, Konzum-Lav, Internet radio Zlatibor, Radio Srna i Radio Žabac.
On-line objave smo podijelili i na https://web.facebook.com/KrkFoodFest/
Postovi na Gastronautu:
https://www.gastronaut.hr/blog/322/krk-food-fest-okusi-proljeca/
https://www.gastronaut.hr/blog/329/otok-krk-od-okusa-do-okusa-program/
Malinska: https://www.facebook.com/413581022023934/posts/2076990202349666?sfns=mo
Krk: https://web.facebook.com/413581022023934/posts/2077314558983897?sfns=mo&_rdc=1&_rdr
Baška: https://www.facebook.com/413581022023934/posts/2081559098559443?sfns=mo
Punat: https://www.facebook.com/413581022023934/posts/2081715851877101?sfns=mo
Vrbnik: https://www.facebook.com/413581022023934/posts/2081945845187435?sfns=mo
Klimno: https://www.facebook.com/413581022023934/posts/2083473501701336?sfns=mo
Omišalj: https://www.facebook.com/413581022023934/posts/2084705704911449?sfns=mo
Njivice: https://www.facebook.com/413581022023934/posts/2086360608079292?s=1584475281&v=i&sfns=mo
Fotogalerija jela: https://web.facebook.com/search/top/?q=%C4%8Caslav%20Matijevic%20krk&epa=SEARCH_BOX
https://web.facebook.com/pg/KrkFoodFest/photos/?ref=page_internal
Objave na službenim i privatnim profilima na društvenim mrežama:
https://web.facebook.com/search/top/?q=%23krkfoodfest&epa=SEARCH_BOX
https://www.pictame.com/tag/krkfoodfest
www.instaguz.com/tag/krkfoodfest
Ludmila Novacka:
Sprievodca cestovného ruchu - KURZ - tourist guide – 3 objave
FIJET Slovakia
https://web.facebook.com/FIJET-Slovakia-268120586869301 - 5 objava
Časlav Matijević
https://web.facebook.com/caslav.matijevic
Drago Bulc
https://web.facebook.com/search/top/?q=Drago%20Bulc%20krk&epa=SEARCH_BOX
Anita Žuvela Hitrec, Explore Croatia
https://web.facebook.com/exploreCro/
Vlado Šestan
Savjetnik za putovanja
https://www.facebook.com/groups/653339188113854/permalink/2410695385711550?sfns=mo
https://www.facebook.com/100001479396981/posts/2338984889494135?sfns=mo
https://www.facebook.com/groups/653339188113854/permalink/2408442429270179?sfns=mo
https://www.facebook.com/groups/653339188113854/permalink/2409428939171528?sfns=mo
https://www.facebook.com/groups/653339188113854/permalink/2409472545833834?sfns=mo
https://www.facebook.com/groups/653339188113854/permalink/2410634549050967?sfns=mo
https://www.facebook.com/groups/653339188113854/permalink/2411156305665458?sfns=mo
https://www.facebook.com/groups/653339188113854/permalink/2411293238985098?sfns=mo
https://www.facebook.com/groups/653339188113854/permalink/2408206145960474?sfns=mo
https://www.facebook.com/groups/653339188113854/permalink/2408009079313514?sfns=mo
https://www.facebook.com/groups/653339188113854/permalink/2411045719009850?sfns=mo
Tina Čubrilo
https://web.facebook.com/FIJET-Croatia-728070880559209/
https://web.facebook.com/search/top/?q=Tina%20Eterovic%20Cubrilo%20krk&epa=SEARCH_BOX
Janez Platiše
FB NJIVICE: https://www.facebook.com/janez.platise/posts/10215827388090871?__tn__=-R
FB NJIVICE: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10215824727144349&set=a.1555717206091&type=3&theater
FB DRAŽICA: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10215823558875143&set=a.1555717206091&type=3&theater
FB PUNAT: https://www.facebook.com/janez.platise/posts/10215818345224805
FBSN: https://www.facebook.com/seniorskenovice/posts/2253554631389445?__tn__=-R
FBSN: https://www.facebook.com/seniorskenovice/posts/2253552731389635?__tn__=-R
FBSN: https://www.facebook.com/seniorskenovice/posts/2253554081389500?__tn__=-R
FBSN: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10215823558875143&set=a.1555717206091&type=3&theater
TWITTER: https://twitter.com/janezplatise/status/1118868076219502592
TWITTER: https://twitter.com/janezplatise/status/1118484492740521986
TUMBLR: https://janezplatise.tumblr.com/post/184271539598/v-restavraciji-rivica-v-njivicah-na-otoku-krk
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/p/BwZgJ8cFPSK/
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/p/BwWxuLclEem/
TUMBLR: https://janezplatise.tumblr.com/post/184176548228/krk-food-fest-okusi-pomladi
PIN: https://www.pinterest.com/janezplatise/seniorske-novice/
TWITTER: https://twitter.com/janezplatise/status/1117392082354806784
FBSN: https://www.facebook.com/seniorskenovice/
TWITTER:https://twitter.com/janezplatise/status/1117389508012593153