Ta grmasta biljka iglastih listića, čiji su mladi izdanci bili vrlo dobro poznati starim Kinezima i Grcima, osvojila je svojim snažnim gastronomskim karakterom trpeze istoka i zapada.
Šparoga ili „asparagus“ spada u red povrtnica iz porodice ljiljana kojima je glavno stanište u tropskim i suptropskim krajevima (npr.Afrika) a u našim krajevima, obzirom da je to njena sjeverna granica rasta, egzistira njezinih pet vrsta. Dvije samonikle i tri uzgojene na otvorenom.
Kao nježna i aromatična biljka dobro se slaže sa različitim namirnicama: jajima, mesom i ribom, rižom i krumpirom, tjesteninom, sirevima.... Obzirom na njena ljekovita dijuretička svojstva postala je učinkoviti dio dijeta protiv prekomjerne težine i dijabetesa.
Šparoga ima nisku energetsku vrijednost gdje 100 grama jestivog dijela daje 105 kj (25 kcal) dok je njena biološka vrijednost u bogatom sadržaju vitamina i minerala od čega više od trećinu otpada na kalij. Od vitamina šparoga je najbogatija vitaminom C, a sadrži i dosta karotina (provitamina A) i sve vitamine grupe B.
Kao osobitosti korištenja iz davnina još u staroj Kini, 3000 g.p.n.e tražena je kao lijek protiv kašlja, čireva i oteklina, smatralo se da ublažava bolove u nogama te se koristila u pripremanju kupki.
Iz naše baze, predlažemo sljedeća jela sa šparogama: Fritaja od šparoga, Fritaja (kajgana) od divljih šparoga u košarici od tijesta, Jaja od hobotnice, Kiflić od lisnatog tijesta, Rižoto od šparoga, medvjeđeg luka i škampi, Zagrljaj trilje, škampa i grdobine na krevetu od žute palente, Kiflić od lisnatog tijesta, Škarpina Bevanda, Kuhani brancin sa šparogama, Šparoge na salatu, Lazanje sa šparogama, Fuži na pastirski način i Ravioli sa šparogama.
Više recapata sa šparogama...
Dakle prilika je da sada, kada je sezona tih krasnih darova proljeća, obogatite svoj jelovnik delicijama spravljenim od šparoga, a da pritom doprinesete i pročišćavanju organizma i vraćanju tjelesne forme nakon zimske tromosti.
Aktulane teme na www.gastronaut.hr:
Biogradski ugostitelji objedinjeni u cilju gastronomskog brendiranja svoga grada
Jela za vitalnost na otoku vitalnosti
Riječke gastronomske luke – otvorene kandidature za 2024. godinu
Vinopedia – on-line riznica znanja o vinu
Uloga hrane u zdravlju usne šupljine - savjeti stomatologa
10 zanimljivosti o Drniškom pršutu
Znate li što je "foodtech" i što će sve promijeniti?