Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Šparoge i recepti s njima

Srijeda, 07. travnja 2021. u 11:00

Šparoga ili „asparagus“ spada u red povrtnica iz porodice ljiljana kojima je glavno stanište u tropskim i suptropskim krajevima (npr. Afrika), a u našim krajevima...

Ta grmasta biljka iglastih listića čiji su mladi izdanci bili vrlo dobro poznati starim Kinezima i Grcima, osvojila je svojim snažnim gastronomskim karakterom trpeze istoka i zapada.
Šparoga ili „asparagus“ spada u red povrtnica iz porodice ljiljana kojima je glavno stanište u tropskim i suptropskim krajevima (npr.Afrika) a u našim krajevima, obzirom da je to njena sjeverna granica rasta, egzistira njezinih pet vrsta. Dvije samonikle i tri uzgojene na otvorenom.
Kao nježna i aromatična biljka dobro se slaže sa različitim namirnicama: jajima, mesom i ribom, rižom i krumpirom, tjesteninom, sirevima.... Obzirom na njena ljekovita dijuretička svojstva postala je učinkoviti dio dijeta protiv prekomjerne težine i dijabetesa.
Šparoga ima nisku energetsku vrijednost gdje 100 grama jestivog dijela daje 105 kj (25 kcal) dok je njena biološka vrijednost u bogatom sadržaju vitamina i minerala od čega više od trećinu otpada na kalij. Od vitamina šparoga je najbogatija vitaminom C, a sadrži i dosta karotina (provitamina A) i sve vitamine grupe B.
Kao osobitosti korištenja iz davnina još u staroj Kini, 3000 g.p.n.e tražena je kao lijek protiv kašlja, čireva i oteklina, smatralo se da ublažava bolove u nogama te se koristila u pripremanju kupki.
Iz naše baze, predlažemo sljedeća jela sa šparogama: Fritaja od šparogaFritaja (kajgana) od divljih šparoga u košarici od tijestaJaja od hobotniceKiflić od lisnatog tijestaRižoto od šparoga, medvjeđeg luka i škampiZagrljaj trilje, škampa i grdobine na krevetu od žute palenteKiflić od lisnatog tijestaŠkarpina Bevanda,  Kuhani brancin sa šparogamaŠparoge na salatuLazanje sa šparogamaFuži na pastirski način i Ravioli sa šparogama.

Ovdje možete pronaći 36 recepata sa šparogama.
Dakle prilika je da sada, kada je sezona tih krasnih darova proljeća, obogatite svoj jelovnik delicijama spravljenim od šparoga, a da pritom doprinesete i pročišćavanju organizma i vraćanju tjelesne forme nakon zimske tromosti.

Aktulane teme na www.gastronaut.hr:

Mirjana Špoljar, trostruka državna prvakinja u slastičarstvu održava edukacijske radionice

Brokule u 13 recepata

Znate li što je "foodtech" i što će sve promijeniti?

Hren i 11 recepata s njime

Knjiga "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti" - 25. izdanje

Fritule u slanim i slatkim varijantama

Uloga hrane u zdravlju usne šupljine - savjeti stomatologa

Valentinovo - gdje otići, što skuhati, od koga naručiti

Domaći gulaši

Ninska Šokolijada 2021

Cikla i 6 recepata s njome

Naranče u 42 specijaliteta

Domaće maneštre

25. izdanje "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovih recepata"

10 zanimljivosti o Drniškom pršutu

Bakalar i 18 recepata s njime

JUSTO – rješenje budućnosti za HoReCa sektor

Valenta Family Wines osvaja vinoljupce, a mi uz njihova vina predlažemo recepte

Vrganji, lisičarke i crne trube u receptima i cjelogodišnjoj ponudi

FlexiChef – višenamjenski uređaj za kuhanje koji se sam čisti

Znate li što su repnice?