Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Srijemuš (lat. naziv Allium ursinum), nazivaju još i medvjeđi luk ili divlji češnjak.
Ova samonikla jestiva biljka bere se od ožujka do svibnja na planinskim područjima. Stabljika koja naraste do 40 cm ima jestivu lukovicu i listove. Njegov okus i miris vrlo je sličan češnjaku. Bogat je izvor vitamina C, bjelančevina i karotina.
Sadrži ljekovita svojstva, pa se preporuča osobama koji imaju problema sa povišenim krvnim tlakom, a ujedno čisti naše tijelo od štetnih bakterija.
Ukoliko se odlučite na branje medvjeđeg luka, pripazite da zabunom ne uberete drugo slično lišće (npr. đurđice), iako je zbog intenzivnog mirisa divljeg luka pogreška gotovo nemoguća.
Listove i lukovicu medvjeđeg luka koristite kao ukusan začin u salatama i juhama. Najčešće se upotrebljava svjež, budući da kuhanjem gubi svoje glavne karakteristike okus i miris.
Iz naše baze svakako probajte Proljetni njoki s divljim lukom ili medvjeđim lukom iliti srijemušemPunjeni hljepčići s pestom od divljeg češnjakaJečam sa srijemušemJuhu od srijemuša i Knedle od srijemuša.