Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Zlatni Medvjed, Crna Kraljica, Mrki Medvjed, Grička Vještica su samo dio asortimana piva najveće nezavisne hrvatske pivovare Medvedgrad, čija priča traje već 25 godina i od prvoga dana kuhaju isključivo prirodno pivo, bez konzervansa i surogata, a upravo to je razlog njezine pitkosti i finoće.

 Pivovara je dobila naziv sukladno bavarskoj tradiciji prema kojoj se pivovare nazivalo kao i najbliži srednjovjekovni gradić, a toje Medvedgrad na obroncima Medvednice.

Krenuli su sa lagerima, najvećim pivskim klasikom, a nakon toga specijalizirali i za IPA-e.

Prve tri pive koje su se kuhale i mogle probati samo u pivnici su bile svijetli lager Zlatni Medvjed, crni lager Crna Kraljica i tamni lager Mrki Medvjed. U kreiranju recepture tada je sudjelovao Pavel Bartušek, tehnolog s češkog instituta za pivo, s kojima i dalje pivovara surađuje.

Obitelj Nauković koja je od početka do danas, vlasnik pivovare i pivnice se odlučila zbog povećanja tržišta na izgradnju nove moderne pivovare na novoj lokaciji u Zagrebu. Osim većih kapaciteta nova pivovara omogućava i značajnu proizvodnu efikasnost, te maksimalan fokus na kvalitetu.

Varionica pivovare je dio gdje se piva kuha i novim kapacitetom predstavlja jednu od najvećih craft varionica u Europi. U jednom kuhanju može se proizvesti 6000 litara sladovine koja kasnije posatje pivo. Za čuvanje kvalitete svih procesa uveli su i računalno vođenje procesa varionice, a automatizacija omogućava i kontrolirano, paralelno kuhanje piva, čak i do sedam dnevno.

Modernom dizajnu dodani su bakreni detalji kao podsjetnik na njihovu dugogodišnju tradiciju.

U podrumu za fermentaciju i odlažavanje su za dodatnu automatizaciju procesa uz postojeće velike tankove od 15.000 litara kojih imaju 16, uveli i nova 4 dvostruko veća od 30.000 litara.

Ukupni kapacitet podruma iznosi skoro pola milijuna litara.

punjenja s povećanjem vijeka trajanja piva u boci na način da se punjenje vrši skroz na dnu bocu te se na taj način omogućuje manji utjecaj kisika na pivo.

Za kontrolu kvalitete pive tu se nalazi i moderan laboratorij sa vrhunskom opremom.

Pivovara Medvedgrad sa svojim etiketama oživljava legende, priča priču o zaboravljenim vremenima, tako etikata pive Ljeto u Zagrebu prikazuje legendarna zagrebačka kupališta na Savi s početka prošlog stoljeća. Ljeto u Zagrebu je belgijski stil pšeničnog piva. Napravljeno od pšeničnog i ječmenog slada te zobi, što ovom pivu daje mutni izgled i blijedu, praktični bijelu boju.

Etiketu pive Vragec su kreirali kako bi oživili priču o patuljku Vragecu koji je 1899. bio figurica na gotovo svakoj kući u Tkalčevoj ulici poznatoj po najstarijem zanatu na svijetu i označavao noćnu damu, a kad bi patuljak bio polegnut, to bi značilo da je dama zauzeta.

U kvalitetnim pivama Medvedgrad i bogatoj ponudi jela možete uživati u pivnicama Ilica, Fakin, Craft bar, Mali medo i Samoborska u Zagrebu.

Iz pivovare poručuju kako im je cilj napredovati u svim segmentima poslovanja, usavršiti recept za svako pivo, a sve slobodne resurse ulagati u najmoderniju opremu za kontrolu kvalitete pive.

Pivovara i pivnica Medvedgrad koja je nedavno proširila svoje pogone i stavila na tržite nekoliko novih atraktivnih piva, bila je poticaj novinarke Silve Celebrini, prošli petak domaćin članovima udruge Turistički novinari Slovenije.