Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Vodnjan slavi mlado maslinovo ulje i donosi svake godine jednu posebnu, drugačiju priču koja je prepoznatljiva ne samo u Istri i Hrvatskoj, već i diljem svijeta. „Dane mladog maslinovog ulja - Giornate dell’olio d’oliva novello“ prepoznaju i njezini partneri i prijatelji iz Hrvatske i šire.

Vodnjan je mjesto gdje možete pronaći najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja nagrađivana na europskim i svjetskim sajmovima, a brojna su i ona koja su uvrštena u svjetski poznati vodič o maslinovim uljima – Flos Olei. Prepoznatljivost, i sam brend maslinovih ulja s područja Vodnjana pronašli su put do tržišta i zahvaljujući održavanju ove, sada već tradicionalne, manifestacije.

U subotu i nedjelju organizirani su obilasci nacionalnog, kolekcijskog i matičnog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina, dok su obilasci gastro i degustacijskih lokacija na usluzi tijekom cijele manifestacije. Upravo se na edukacijsku notu manifestacije osvrnula predsjednica Udruge Agroturis Vodnjan-Dignano Geissa Đurić: „U programu će biti brojna predavanja s interesantnim temama, sva će se održati u Centru za obuku mladih maslinara na Trgu javne vage br. 22. Pokrit će se teme od zaštite maslina, prerade maslina i dobivanje maslinovog ulja, do tema koje povezuju uporabu maslinovog ulja u kozmetici i za zdravstvene potrebe. To i puno više popratite u prostoru Centra, a detalje kad su koja predavanja potražite na našoj web stranici.“ Predsjednica Geissa Đurić naglasila je da su, iako smanjenih količina, maslinova ulja vodnjanštine i ove godine vrhunske kvalitete.

Pod šatorom koji se prostire na oko 2000 m², gdje svoje proizvode i usluge nudi više od 100 izlagača, možete pronaći proizvođače maslinovih ulja, ali i drugih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, dok će stručnjaci iz Oil Bara tijekom vođenih degustacija odgovoriti na vaša pitanja vezana uz mlada maslinova ulja.

Direktorica TZG Vodnjana-Dignano istaknula je i pozvala sve na svečano otvorenje manifestacije u petak, 15. studenoga u 12 sati. „Prije samog otvorenja manifestacije imat ćemo inauguraciju skulpture na lokaciji kružnog toka Vodnjan-jug. Tako da vas pozivamo da pogledate otkrivanje skulpture nazive Uliki – All'ulivo autora Gualtiera Moccenia i Simonea Becka Moccenia,“ uputila je pozive Morena Smoljan Makragić.
Manifestacija Dani mladog maslinovog ulja- Giornate dell’olio d’oliva novello okuplja najbolje kuhare i chefove iz Istre i Kvarnera nudeći cjelodnevni gastro-show pa će vam se prvi dan, u petak, predstaviti kako se istarska kuhinja razvijala kroz godine, vrhunski chef Robert Perić ugošćuje Denia Srdoća, najmlađeg hrvatskog kuhara s Michelinovom zvjezdicom, dok u subotu imate prilike degustirati jela iz cooking showa Davida Skoka, a zadnji dan festivala za vas kuha Dragan Jovanović s početkom u 17 sati.

„Više od 10.000 jela priprema se od najboljih namirnica i autohtonih proizvoda, a svaka delicija povezuje se s pričom mladih maslinovih ulja našeg područja. Pozivamo sve ljubitelje mladih maslinovih ulja na jubilarnu godišnjicu 15. Dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, manifestacija koja pruža i omogućuje nezaboravne trenutke i vesele doživljaje kroz zabavne programe.“- izjavio je gradonačelnik Grada Vodnjana, Klaudio Vitasović.

Dođite na „15. Dane mladog maslinovog ulja – XV. Giornate dell’olio d’oliva novello“ i provedite nezaboravne trenutke.