Chef Rudolf Štefan i zaklada Budi Foodie najboljim mladim kandidatima omogućuju školovanje na svjetski poznatim institutima iz područja gastronomije i ugostiteljstva.
Šibenik, 16. siječnja 2020. – Zaklada Budi Foodie otvorila je natječaj za drugu generaciju stipendista namijenjen mladim zaljubljenicima u gastronomiju u dobi od 16 do 26 godina. Prijaviti se mogu svi mladi gastronomski i ugostiteljski entuzijasti koji se žele razvijati i napredovati u području gastronomije, a san im je usavršavati svoja znanja na najboljim svjetskim institutima iz područja gastronomije i ugostiteljstva.
Zakladu Budi Foodie osnovao je chef Rudolf Štefan, nositelj Michelinove zvjezdice, u sklopu međunarodnog kongresa gastronomije i ugostiteljstva Chefs' Stage, čiji je organizator. Budi Foodie ima za cilj financiranje obrazovanja mladih gastronomskih i ugostiteljskih talenata na renomiranim svjetskim institutima, a vrsta edukacije i institut pomno se biraju za svakog kandidata posebno, kako bi edukacija što bolje odgovarala njihovim karakteristikama.
Natječaj je otvoren od 15. siječnja do 5. veljače, a prijave se primaju putem obrasca na web stranici. Kandidate 12. veljače očekuje prvo testiranje u kuhinji Michelinovom zvjezdicom ovjenčanog restorana Pelegrini, a finalisti će biti poznati 19. veljače. Finale natječaja i proglašenje pobjednika dio su programa trećeg po redu kongresa Chefs' Stage koji će se održati u Šibeniku 16. i 17. ožujka 2020.
Budi promjena, Budi Foodie
„Budućnost uvijek leži u mladim ljudima. Ako želimo bolju budućnost, trebamo uložiti svoje vrijeme i znanje u mlade. Osim što ovi mladi ljudi to svojim trudom itekako zaslužuju, usput radimo i goleme iskorake za zajednicu - školujemo one najbolje i najtalentiranije bez dodatnog, a nekim obiteljima i nepremostivog, financijskog tereta. Duboko vjerujem da je to naš posao – učiniti dobro kad god možemo i svijet ostaviti boljim nego što smo ga našli“, rekao je svestrani chef Rudolf Štefan.
Štefanova zaklada Budi Foodie prvoj je generaciji stipendista već osigurala vrhunska školovanja. Nikolina Putica je završila program školovanja Basic Cuisine na prestižnoj akademiji Le Cordon Bleu Istanbul i stažiranje u vrhunskom restoranu Neolokal kod poznatog chefa Maksuta Askara. Tibor Valinčić trenutno pohađa jednogodišnji program na jedinstvenoj talijanskoj akademiji Intrecci usmjeren na područje upravljanja i inovacija restorana. Marina Levak svoje usavršavanje u slastičarstvu nastavlja u svibnju, u cijenjenoj francuskoj školi Ecole Nationale superieure de patissierie - Ducasse & Thurie.
„Pozivam sve hrvatske tvrtke da nam se pridruže u financiranju zaklade Budi Foodie kako bismo zajedničkim trudom okrenuli trend odlaska mladih ljudi koji se u turizmu jako osjeća. Zajedno možemo iznjedriti novu generaciju stručnjaka koji će nakon svjetskog školovanja donijeti novu energiju i kreativnost u Hrvatsku gastronomiju i vratiti optimizam lokalnoj zajednici u kojoj će djelovati. Pridružite nam se, jednog ćemo se dana na to osvrtati kao na dan kada smo iskoračili i učinili razliku“, zaključio je chef Rudolf Štefan.