Volite li okus pive? Pravo je vrijeme da se uputite u karlovačke restorane u kojima se trenutačno nudi niz delicija s pivom kao važnim sastojkom.
Kruh s pivom; Teleća jetra u umaku od tamnog piva; Rebarca tijekom pečenja premazivana pivom; Piletina sa šurlicama u umaku od pive; Jelen i druga divljač u umaku od pive; svakojaka slatkovodna riba pohana u tijestu s pivom; torte, štrudle i palačinke s pivom, dio su specijaliteta koji vas trenutačno čekaju u Karlovcu.
Karlovac je grad na četiri rijeke, a karlovčani od milja nazivaju Karlovačku pivu svojom "petom rijekom". U sklopu projekta IQM destinacije, u organizaciji TZ Karlovac, IQM destinacije i Gastronaut edukacije, u veljači ove godine su održane edukativne radionice na temu kuhanja s pivama i gljivama . Nakon radionica, ugostitelji su odlučili proširiti liste svojih specijaliteta i s jelima kojima su među glavnim sastojcima pivo i gljive. O njihovoj ponudi specijaliteta s gljivama ćemo pisati neki drugi puta, a evo što vas trenutačno u Karlovcu čeka od jela s pivama:
Domaći pljukanci u umaku od svijetlog piva s rikolom i grana padanom
Kruh s pivom
Teleća jetra u umaku od tamnog piva, palenta
Juneći gulaš s povrćem u umaku od tamnog piva
Restoran Dobra, hotel Korana Srakovčić
Šareni rezanci u umaku od piva s fileom pastrve
Jelen u umaku od crne pive
Smuđ u pivskom tijestu
Bistro Kastel
Perkelt od divljači u crnoj pivi s domaćim njokima
Restoran Kristal i Bistro Palma
Riječna riba u pivskom umaku (po raspoloživosti - štuka, som, smuđ)
Svinjetina na lovački s pivom i borovnicom
Čokoladna torta s crnom pivom
Restoran Lovački rog
Smuđ u pivskom tijestu s krumpirom i blitvom
Teleći odrezak u umaku od Karlovačke pive i kroketi
Divljač u tamnom pivu s višnjama i njokima
Štrudla s jabukom i pivom na vanilin pjenici
Smuđ u pivskom tijestu
Kozice u pivskom tijestu
Rep grdobine pohan u pivskom tijestu (ovisno o ulovu grdobine)
Piletina sa šurlicama u umaku od pive
Smuđ u pivskom tijestu
Palačinke s višnjama u pivskom šatou
BBQ rebarca u tamnom pivu i krumpir s bijelim umakom
Pijana torta - torta od tamnog piva
Zanimljivosti o Karlovačkoj pivi:
* Bogata tradicija proizvodnje piva u Karlovačkoj pivovari seže u 1854. godinu, premda se pivo u Karlovcu proizvodilo i ranije (najstarija isprava koja o tome svjedoči je iz 1779.). Utemeljiteljem pivovare na Dubovcu smatra se barun Nikola Vranyczany koji je izgradio posebnu zgradu za novu pivovaru pod nazivom “Perhovo”.
* Više je od 160 godina prošlo od kada je Karlovac upisan na kartu Pivskih gradova.
* Karlovačko pivo potječe iz Karlovca, grada na četiri rijeke, a pivo proizvedeno u Karlovačkoj pivovari popularno se naziva “peta karlovačka rijeka”.
* Pivo sadrži vitamine B1, B2, B3, B6 te magnezij, kalij, kalcij, željezo i cink. Bogato je ugljikohidratima i bjelančevinama, ali i antioksidansima.
* Blagotvoran učinak piva je prepoznat još u starom Egiptu, gdje je pivo bilo obveznim dijelom obroka graditelja piramida kako bi vratili snagu nakon napornog rada.
* U staroj Grčkoj pivo se koristilo kao ljekovito sredstvo kod teškoća s mjehurom, protiv glavobolje te za liječenje šećerne bolesti.
Portal Pivnica.net posvećen je pivu, pivopijama i pivskom gospodarstvu.
Na portalu Gastronaut možete pronaći 20-ak recepata s pivom.