Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Pivo u zdjelama i tanjurima karlovačkih restorana

Utorak, 09. lipnja 2020. u 16:29

Volite li okus pive? Pravo je vrijeme da se uputite u karlovačke restorane u kojima se trenutačno nudi niz delicija s pivom kao važnim sastojkom.

Kruh s pivom; Teleća jetra u umaku od tamnog piva; Rebarca tijekom pečenja premazivana pivom; Piletina sa šurlicama u umaku od pive; Jelen i druga divljač u umaku od pive; svakojaka slatkovodna riba pohana u tijestu s pivom;  torte, štrudle i palačinke s pivom, dio su specijaliteta koji vas trenutačno čekaju u Karlovcu.

Karlovac je grad na četiri rijeke, a karlovčani od milja nazivaju Karlovačku pivu svojom "petom rijekom". U sklopu projekta IQM destinacije, u organizaciji TZ Karlovac, IQM destinacije i Gastronaut edukacije, u veljači ove godine su održane edukativne radionice na temu kuhanja s pivama i gljivama . Nakon radionica, ugostitelji su odlučili proširiti liste svojih specijaliteta i s jelima kojima su među glavnim sastojcima pivo i gljive. O njihovoj ponudi specijaliteta s gljivama ćemo pisati neki drugi puta, a evo što vas trenutačno u Karlovcu čeka od jela s pivama:

Konoba Črni Kos

Domaći pljukanci u umaku od svijetlog piva s rikolom i grana padanom
Kruh s pivom
Teleća jetra u umaku od tamnog piva, palenta


Juneći gulaš s povrćem u umaku od tamnog piva

 

Restoran Dobra, hotel Korana Srakovčić

Šareni rezanci u umaku od piva s fileom pastrve


Jelen u umaku od crne pive
Smuđ u pivskom tijestu

 

Bistro Kastel

Perkelt od divljači u crnoj pivi s domaćim njokima

 

Restoran Kristal i Bistro Palma

Riječna riba u pivskom umaku (po raspoloživosti - štuka, som, smuđ)


Svinjetina na lovački s pivom i borovnicom


Čokoladna torta s crnom pivom

 

Restoran Lovački rog
Smuđ u pivskom tijestu s krumpirom i blitvom


Teleći odrezak u umaku od Karlovačke pive i kroketi
Divljač u tamnom pivu s višnjama i njokima


Štrudla s jabukom i pivom na vanilin pjenici

 

Restoran M-90

Smuđ u pivskom tijestu
Kozice u pivskom tijestu
Rep grdobine pohan u pivskom tijestu (ovisno o ulovu grdobine)
Piletina sa šurlicama u umaku od pive

 

Restoran Pod starimi krovovi

Smuđ u pivskom tijestu


Palačinke s višnjama u pivskom šatou

 

Restoran Tempo


BBQ rebarca u tamnom pivu i krumpir s bijelim umakom


Pijana torta - torta od tamnog piva

 

Zanimljivosti o Karlovačkoj pivi:
* Bogata tradicija proizvodnje piva u Karlovačkoj pivovari seže u 1854. godinu, premda se pivo u Karlovcu proizvodilo i ranije (najstarija isprava koja o tome svjedoči je iz 1779.). Utemeljiteljem pivovare na Dubovcu smatra se barun Nikola Vranyczany koji je izgradio posebnu zgradu za novu pivovaru pod nazivom “Perhovo”.
* Više je od 160 godina prošlo od kada je Karlovac upisan na kartu Pivskih gradova.
* Karlovačko pivo potječe iz Karlovca, grada na četiri rijeke, a pivo proizvedeno u Karlovačkoj pivovari popularno se naziva “peta karlovačka rijeka”.
* Pivo sadrži vitamine B1, B2, B3, B6 te magnezij, kalij, kalcij, željezo i cink. Bogato je ugljikohidratima i bjelančevinama, ali i antioksidansima.
* Blagotvoran učinak piva je prepoznat još u starom Egiptu, gdje je pivo bilo obveznim dijelom obroka graditelja piramida kako bi vratili snagu nakon napornog rada.
* U staroj Grčkoj pivo se koristilo kao ljekovito sredstvo kod teškoća s mjehurom, protiv glavobolje te za liječenje šećerne bolesti.

Portal Pivnica.net posvećen je pivu, pivopijama i pivskom gospodarstvu.

Na portalu Gastronaut možete pronaći 20-ak recepata s pivom.